Снимка: БГНЕС
fallback

От години обществото ни води борба за запазване на културата и духовността си. Една от знаковите битки в нея е  тази за спасяването на тютюневите складове в Пловдив. Разрушаването им е символ на беззаконието. Така започва отвореното писмо до президента, министъра на културата, министъра на регионалното развитие и главния прокурор, с което се настоява да бъде спасен тютюневия град в Пловдив. Арх. Петкана Бакалова е сред хората, чийто подписи стоят под него. Тя е жената, която застана сама пред багерите, за да попречи на събарянето на тютюневите складове.

„Думите тютюн, пожар и разруха станаха синоними. Това се случи заради безхаберието на държавата за опазването на културното наследство. Обяснението може да бъде корупция и липса на ангажимент“, обясни тя пред БНР.

През 2016 година започнаха да събарят тютюневите складове, напомни арх. Бакалова.

Oще по темата

„Началото беше поставено със склада на „Одрин“8. Пловдивчани направиха жива верига и с телата си попречиха на разрушаването му. След това пламнаха три склада. Предполагам, че собствениците се притесняваха, че ако започнат да ги разрушават, могат отново да бъдат спрени. 6 години държавата не предприе нищо за опазване на тютюневия град. Не се стигна до получаване на статут. Част от складовете влизат в групата на груповите паметници на културата. Преди година започна процедура за получаване на по-висок статут и ясни правила за тяхното опазване. Необходима е обаче заповед на министъра, за да влезе в сила този статут. Към момента има заповед само за един от тях“, допълни тя.

Писмото до институциите е и петиция, която може да бъде подписана от всеки желаещ, обясни Бакалова. В него се настоява да бъдат санкционирани собствениците и институциите, които са извършили законови нарушения. Иска се също незабавно издаване на заповеди за тези недвижими културни ценности, за да бъдат прекратени всякакви действия по тяхното доразрушаване.

Тютюневият град е свидетел на важни за българското общество събития, напомни арх. Бакалова. По думите й пловдивчани са се противопоставили на държавата, на общината  и на мафията, за да спасят културното си наследство.

Институциите, до които е изпратено писмото, вече са реагирали и са назначили проверки. Отговор не е получен единствено от Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 1 година

Каква е културната ценност на един склад. След 70 -80 години може някой да иска спаси някой настоящ склад за бира. Прилича ми на политическа акция от НПО.

3

Тютюнът е вреден

преди 1 година

Е добре де, кому са нужни складове за съхранение на отрова? Нали вече няма "Булгартабак", няма тютюн, няма и български цигари, какви ценности има в някакви си складове? Или има грантове за няколко креслювци , желаещи 5 минутна слава!

2

=

преди 1 година

Тези сгради са правени набързо по време на война. Нямат стоманено бетонни конструкции,а отдавна изгнили гредореди. По време на соца са стопанисвани на принципа чужда петка кокали няма,липса на каквато и да било грижа. Днес са почти рухнали,стават само за събаряне.

fallback