Снимка: Bulgaria ON AIR

Статутът на всички 12 сгради в Тютюневия град в Пловдив ще бъде променен и те ще бъдат обявени за недвижима културна ценност. Това обяви служебният министър на културата Велислав Минеков, след като се стигна до събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив.

Часове след като по спешност замина за Пловдив, служебният министър на културата отново се върна в града, за да се опита да спре събарянето на бивш тютюнев склад.

"Ще повикам пловдивската полиция, искам това да прекъсне незабавно. Ще изисквам възстановяване на сградата такава, каквато беше. Ще искам съдебно решение, ще искам да се запази целостта на град Пловдив, ще искам културното  наследство да бъде запазено", заяви Минеков.

Събарянето на сградата на бул. "Христо Ботев" 51 обаче е продължило и през нощта, а днес тя осъмна напълно разрушена. Сутринта продължи и събарянето на втория склад - на ъгъла на ул. "Г.М. Димитров" и "Екзарх Йосиф".

От София министърът заяви, че разрухата трябва да бъде спряна.

"Това, което го казах, отстоявам на своето си. Няма да позволя тази разруха. До последния си ден тук, аз няма да го разреша. Това няма да се случи. А това е тенденция, продължила с години. Собствениците трябва да знаят, че те имат рискови инвестиции, продавачите на тези са обвързани с риск, купувачите още повече. Те трябва да следват абсолютно всички препоръки за недвижимо културно наследство и да следват всичко, което е в закона", допълни Минеков.

Министърът на културата обясни, че ще изиска от фирмата-инвеститор да възстанови сградата в първоначалния ѝ вид и покани пловдивчани да се срещнат с него.

Скандалът с разрушаването на емблематичните сгради отново набра сила през последните дни, след като първо на 25 август започна събаряне на тютюневия склад на Кочо Попов, а вчера багер влезе и във втория склад, който пострада от пожар преди 6 години.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase