Снимка: Pixabay

64,21% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3-5 дни в седмицата), показва ново проучване на една от водещите кариерна платформи, която е специализирана в предоставянето на обективна информация за пазара на труда в България. То се нарича „Връщане към работа обратно в офиса” и е проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодателя.

Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас.

Според него към момента 58% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса. Резултатите показват още, че 39,35% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34,13% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,51% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.

Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно, са, че са по-продуктивни (47,45%), могат да поемат допълнителни ангажименти – втора работа (12,88%), както и че могат да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,67 процента.

Едва 38,03% от анкетираните отговарят, че биха се съгласили да работят предимно от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата ефективност (43,16%), възможностите за повече социализация (41,84%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,57 процента).


 

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 2 месеца

Такива лакеи в офиса, като ибрикчии, наремето какви ибрикчии имаше като лакеи

40

Joko

преди 2 месеца

Работата от къщи ( home office, както му викат новоизлюпените) била за предпочитане ? Изкарвали много пари ! Да, но цял живот ще си останат чираци ! След време две приказки на кръст няма да могат да обелят !

39

Анонимен

преди 2 месеца

До DevaThorсамо дето му правиш мечешка услуга на твоя приятел. Утре ще го вземат някъде като мид ниво и като го видят, че е гола вода, ще го уволнят по бързата процедура