Снимка: архив, БГНЕС

Работници на „Автомагистрали - Черно море“ блокираха движението на пътния възел „Белокопитово“ на автомагистрала „Хемус“ и се включиха в националния протест на строителния бранш. Екипи на полицията пренасочваха движението по алтернативни маршрути.

Още по темата
Протестни действия на същото място са предвидени на 28 и 29 юли.

„Настояваме за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната. От неразплатените близо 720 милиона за извършени строително-монтажни дейности, около 100 милиона са дължими средства за заплати на работещите в засегнатите строителни фирми“, се посочва в протестна декларация на Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ и Синдикалната организация в „Автомагистрали – Черно море“ в Шумен във връзка със ситуацията в строителния бранш.

Поради опасността от закриване на фирми и трайна загуба на работна ръка настояваме за гаранции за финансова стабилност на българските строителни фирми чрез продължаване дейността на всякакъв вид строителни обекти, се посочва още в декларацията.

Представители и на пътностроителните фирми от област Стара Загора се включиха в националния протест, организиран от  Браншовата камара "Пътища". За час те блокираха  едното платно на южния изход на Стара Загора в посока автомагистрала "Тракия".

Тодор Панайотов, представител на една от протестиращите фирми в региона, обясни пред БТА, че причините за протеста са неизплатени задължения от страна на държавата към пътностроителните фирми за извършена работа. По думите му стана ясно, че милиони са дължимите пари само към фирмата, която представлява.  А много пътностроителни фирми вече са фалирали.

Панайотов заяви, че браншът настоява за индексация на цените по вече сключени договори, тъй като материали, горива и труд поскъпват постоянно.

Според бранша е застрашено и зимното поддържане на пътищата за следващия сезон.

Пътните строители затвориха кръговото кръстовище на Пазарджишко шосе на изхода на Пловдив в 10:00 часа и така се включиха в националния протест на строителните фирми. Тежка техника на фирмите "Европейски пътища", ПИМК и "Трейси груп" започна непрекъснато движение по кръговото, като по  този начин блокираха преминаването на други автомобили. В зелената площ на кръстовището се събраха строителни работници, които издигнаха плакати с искания за изплащане на дължимите от държавата средства: "Искаме си дължимото - нито повече, нито по-малко", "Инфлацията се бори с инвестиции", "Спрете геноцида над строителните фирми".

За БТА отговорникът на протеста и представител на "Европейски пътища" Лазар Бекирски посочи исканията, а именно: държавата да се разплати за извършените дейности, да индексира работните условия, цените, материалите, които използват, и да облекчи процедурите, по които работят строителните фирми - кандидатстване и приемане на обекти, защото, по думите му, има много бюрокрация в тази насока. Бекирски подчерта, че има опасност строителството на пътищата да спре, тъй като в крайна сметка никой не работи без пари. Той добави, че критичният момент отдавна е настъпил и посочи няколко забавени обекта, сред които са пътят Асеновград - Първомай и пътят за Лилково.

Протестът продължи един час, като основната им цел, по думите на Бекирски е "хората да ни видят и че имаме нужда от помощта на нашата държава".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase