Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руснаците разпродават имотите си на морето, а годината е нулева откъм руски туристи. Преди по това време на сезона имаше около 450 000-500 000 руски туристи и постоянно пребиваващи руснаци по българското Черноморие. Няма как липсата на руски туристи да не окаже своето влияние.

Основно руският и българският турист са тези, които не ползват ол инклузив, което за бизнеса е по-добър вариант. Очакванията са повече туристи да дойдат на морето от края на юли, началото на август и сезонът да не бъде толкова лош. Това каза Мария Табакова, общински съветник и председател на постоянната комисия по туризъм в Общински съвет – Бургас, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

"Но макар и да ги няма руските туристи, българският турист е изключително добър, а това лято има прилив и на англичани, които отново се завръщат към нашето Черноморие”, подчерта Табакова.

Въпреки че има ръст на цените на услугите по Черноморието, в момента те биват коригирани, защото ако продуктът стане непродаваем, това също не е добре за бизнеса.

Благодарение на културните мероприятия и фестивали в Бургас нещата вървят добре, но на другите места по Черноморието не е така и хората се опитват да закрепят положението.

"В Бургас имаме голяма посещаемост на различни театрални групи и артисти. Провеждат се танцови фестивали, концертни прояви и мероприятия. Бургас работи в посока предлагане на целогодишен туристически продукт”.

Що се отнася до възможностите за решаване на проблема с липсата на кадри за бизнеса, Табакова сподели, че сред бежанците от Украйна, които са останали в България, има хора, които са страхотни специалисти в различни сфери и вече работят тук, което е голям плюс за обществото ни.

Табакова изрази надежда мерките срещу Covid да не се затягат, защото това ще повлияе на бизнеса.

„В сезон сме и хората искат да се отпуснат”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

31

Дачо

преди 6 месеца

Не знам дали ще им е силен сезона,но в момента съм в Несебър и чадърите са заети само до четвърти ред,а са 9 реда.Оредстаеете си колко хора има,да повече са Българи и Румънци,но има и Руснаци, които си имат имоти и не смятат да ги продават

30

Анонимен

преди 6 месеца

Идеално! Българи и англичани ще се съберат и ще празнуват, без досадните и невъзпитани руснаци...не мога да си представя по- добро стеченуе на обстоятелствата!

29

Анонимен

преди 6 месеца

истината е по северното черноморие, на север от Албена, ама софиЕнеца свикнал да ходи на бетона и гъча на юг и да ругае, че е бетон и гъч.