Снимка: архив, БГНЕС

Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец заради по-скъпата нова реколта от зърно. Тази прогноза направи в студиото на  „Здравей, България” пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основаната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата. За нас до края на годината може би кумулативната инфлация ще доближи 18-19 процента, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 стоки и услуги, които наблюдаваме, са вече 45 процента по-скъпи”, каза Димитров.

По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента. „Най-голямо е намалението  в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”, посочи синдикалистът.

Според него цената на хляба ще се върне на старите си нива още през следващия месец. „Причината за това ще бъде новата реколта зърно, която ще влезе в ценообразуването и всички знаем, че ще бъде по-скъпа”, посочи Димитров.

Очевидно вървим към нови избори и първата работа на новия парламент трябва да бъде нова актуализация на бюджета за тази година, посочи още Пламен Димитров. Това означава допълнителни възможности за разходи и за подкрепа за социално слабите и пенсионерите, обясни той.

Според него минималната минималната работна заплата трябва да се вдигне и да бъде към 800 лева още от есента. „Половин милион българи работят на минимална работна заплата в момента и те трябва да се справят с тези цени и тази инфлация“, посочи Пламен Димитров.  

„Една сметка за парно в София от 200 лв. ще стане към 280 лв., а по останалите области градове от 200 – на 260. Но няма да бъде само това, другите цени продължават да растат“, каза още той.

„За мен са важни компенсаторните механизми – това, което направихме с актуализацията на бюджета, касаеше една част от тези, на които плаща правителството и тези, които са на помощи за отопление – 50 млн. лева бяха добавени там.  Би трябвало с около 50% да бъде разширен обхватът на тези, които се подпомагат през зимата с помощи за отопление“, отбеляза Пламен Димитров.

Според него контролът върху цените на горивата трябва да бъде засилен и то още сега. „Не е ясно защо цената на гориво, която се образува на базата на руския нефт, който все пак преработва нашата рафинерия, е подобна на цената на горивото в Гърция, където е друга базата му“, уточни Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase