—нимка ѕирогов

»зписаха 2-годишното дете с огнестрелно наран€ване в главата, транспортирано с хеликоптер от ¬раца. —лед месец лечение в университетската болница "ѕирогов" момченцето се прибира у дома, съобщиха от лечебното заведение.

¬ечерта на 13 април хеликоптер транспортира по спешност 2-годишно дете след огнестрелно наран€ване в главата с въздушна пушка. ¬ момента, в който състо€нието му позволи, екипът на проф. √абровски го оперира по спешност. ѕироговските неврохирурзи извадиха проектила преминал през едната мозъчна хемисфера на детето. “ова спомогна състо€нието му да се стабилизира по-бързо.

ќще по темата
—лед операци€та детето беше настанено за интензивно лечение детската реанимаци€ на университетската спешна болница "ѕирогов" в продължение на повече от 2 седмици.

 ъм момента състо€нието на 2-годишното дете не изисква то да остане за лечение в спешната болница. ќттук нататък му предстои активна рехабилитаци€, а лекарите са оптимисти.

ќгнестрелното наран€ване, заради което беше транспортирано детето, е изключително тежко. ѕроникващите огнестрелни наран€вани€ са с много висок процент смъртност и спас€ването на живота на такъв пациент е гол€м медицински успех.

”спех при толкова тежки случаи може да се постигне само при отлично синхронизирани действи€, допълват от "ѕирогов".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase