Снимка: БГНЕС
fallback

България се намира на 5 място по ръст на инфлацията в Европейския съюз. А от КНСБ са категорични, че заплатите трябва да бъдат вдигнати.

Това вече са направили в една консултанска компания.

Oще по темата
Служителите й получават 10% по-високи заплати от месец май. Очаква ги и поредно увеличение, съобщи Нова.

От компанията казват, че с оглед на растящата инфлация стъпката е по-скоро задължителна, отколкото препоръчителна.

„Тъй като ние нямаме някаква реална представа и някакво конкретно очакване до каква степен тази инфлация ще продължи и докога”, обяснява Християн Петков – оперативен мениджър.

Специалистите по човешки ресурси са на мнение, че заплатите ще продължат да растат – с различни темпове в зависимост от сектора.

„От гледна точка на тези сектори, където традиционно се търсят хора и са по-стабилни като продължителност. Там също забелязваме една актуализация между 3 и 5%”, каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация на труда.

Проучвания в бранша показват, че около 70% от компаниите изпитват проблеми с намирането на персонал. Това според експертите кара бизнеса да увеличава заплатите.

„Заплатите растат толкова, колкото има недостиг на кадри. Недостиг на кадри в България има от години наред и вие забелязвате как от доста време заплатите вървят само нагоре. И ние почти всяка година имаме между 10 и 15% ръст на заплатите”, обясни Василева.

Не така стои въпросът с малката пекарна на Радостин Великов. За да съществува бизнесът му, е принуден да работи на още две места. А за вдигане на заплатите не може и да си помисли.

„Цената на тока не ни дава такава възможност и това. Фурни затварят дори. И ние сме на ръба да затворим”, казва Радостин Великов.

Изчислява, че разходите са се вдигнали двойно. Сметката му за ток се е повишила от 800 на 1400 лева месечно.

Именно високите сметки за ток и по-скъпите суровини са сред причините някои компании да не могат да си позволят да повишат заплатите на служителите си.  

„Предвид прогнозата на правителството в актуализацията на бюджета за снижаване на нивото на БВП, който е един от основните фактори, които влияят за напомпването на инфлацията, т.е. от 4,8 на 2,9 вероятно инфлацията няма да бъде толкова висока и ще се задържи на годишна база около 10%”, смята икономистът д-р Щерьо Ножаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Тия мошеници осигуряват на минималната и плащат под масата още някой лев ,особено по черноморието сега ,работят и много украинци без договори по заведение и хотели ,НАП не работи ,ако ходят на проверки го правят само по документи ,а украинците ги крият )

17

Анонимен

преди 1 година

За жалост положението става все по-зле с годините... аз работя в добре платена фармацевтична компания , но въпреки това с годините първо намалиха % увеличение, после съвсем ги махнаха, същото стана и с повишенията, сега с увеличението на максималния осигурителвн стаж реално ни намаляха заплатите. И обяснението е Ковид и инфлацията по света. Какъв Ковид като именно той е причина за огромните печалби и проучвания , за които се плащат милиони на компанията. Според мен всичко е голяма спекула.

16

Анонимен

преди 1 година

Никакви заплати нямат намерение да повишават алчниците. Ако има начин няма да плащат заплати. Може да повишат заплатите в София, но в дълбоката провинция- не.

fallback