Снимка: БГНЕС

Преговорите с управляващите не водят до резултат и работодатели и синдикати остават в протестна готовност за края на месеца.

"Правим всичко възможно, за да избегнем необходимостта от протести. Засега на срещата на работодателските организации в Министерския съвет с премиера и заместниците му постигнахме частично съгласие по обсъжданите 3 въпроса. Няма решение за програмата за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия до 30 юни следващата година. За нас това е най-важният въпрос при анонсираната актуализация на бюджета", коментира председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че актуализацията се прави, за да се финансира пакет от антикризисни мерки. А първият фактор за инфлацията е свръхвисоките цени на електроенергията.

"Те бяха компенсирани до 2,5 пъти спрямо миналогодишните. Ако от 1 юли няма компенсиране, цената ще бъде 4 пъти по-висока спрямо 2021 г.", заяви Велев.

Той припомни, че има внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. С него трябва да се регулира облагането на свръхпечалбата.

"В него се предвижда неочакваната печалба да бъде обложена допълнително, но няма параметри и правила. Ще става по усмотрение на министъра на енергетиката. Може да се окаже, че такива свръхпечалби няма, въпреки че те са 20-кратно по-големи. Но заради бъдещи инвестиции може да се окаже, че няма нищо за довнасяне", прогнозира Велев в "Денят ON AIR".

От думите му стана ясно, че още се търси решение за компенсации за тока на битовите потребители и предприятията.

"С премиера говорихме, че програмата за компенсиране на предприятията трябва да бъде не по-лоша от тази, която сме имали до момента. Електроенергията я произвеждаме ние, както и суровината. Това формира в порядъци по-високи печалби на електроенергийните дружества", подчерта председателят на АИКБ.

Очакванията му за Тристранния съвет са за изчистване на дефектите в предлаганите мерки.

"Те не са фокусирани. Не се подкрепят само нуждаещите се, а се пилеят пари на калпак. С това се увеличава инфлацията, защото се вкарват пари от дефицит. Инвестициите - вече 4 месеца вместо 1/3, са реализирани 1/10. Ще се забави ръстът на БВП, а инфлацията ще продължи да расте", каза Велев.

Той посочи, че в годишен план ще се изразходват над 5 млрд. лв. за субсидиране на цените на електроенергията и на парното. "Топлофикация София" ще продава електроенергията на цена 1200 лв. за мегаватчас, а НЕК обратно на ЕРП-тата - за 82 лв.

"Всички ще плащат, за да им е по-евтино на софиянци. Можеше да се направи цените да са истински и да се подпомогнат 1/3 от потребителите - тези,  които не могат да си плащат сметките. Аналогично е и при тока - при прогнозна цена 431 лв. за мегаватчас, ЕРП-тата ще получават от НЕК електроенергия за бита от цена 82 лв., включително за тези, които с тази електроенергия си отопляват басейните. Така със субсидиране на всички се пилеят пари", заяви Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase