Снимка: БГНЕС

Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отворени обятия. Хиляди жени и деца бяха настанени в хотелски стаи по българското Черноморие, а на хотелиерите бяха изплатени малки за всеки от правителствено и европейско финансиране.

Онлайн обаче история е различна. В българските социални медии се наблюдава бурно нарастване на фалшиви новинарски статии и провокативни публикации, в които се твърди, че украинските бежанци се възползват от българското гостоприемство – печелят пари от помощи и са неблагодарни, пишат от The Times.

Част от тези публикации са стигнали до желаната публика. Проучване, публикувано от социологическа компания Market Links, показа, че през март повече от половината българи са казали, че правителството трябва да помогне на украинците, включително финансово. Сега само 35% са съгласни на бежанците да бъде оказана помощ.

Още по темата


Голяма част от информацията срещу бежанците, публикуван на български, казват анализатори и политици, работещи в тясно сътрудничество по въпроса, идва от свързани с Кремъл ферми за тролове.

Целта, според тях, е да се разпалят антибежанските настроения в България, предизвиквайки социални вълнения и задълбочаване на напрежението във вече поляризираната страна.

"Виждаме опити за дестабилизиране на правителството", казва миналата седмица в София Асен Василиев пред репортер на The Times. "Това са съгласувани усилия, използващи всички налични инструменти, като дезинформацията също е голяма част от тези усилия. Тя е добре финансирана и е прокарвана много умело чрез Facebook."

Това е най-новото предизвикателство, което удари новото прозападно ръководство на България, избрано през ноември с обещание да преобрази страната – да се бори с корупцията и организираната престъпност и да разбие властта на мафиотските групировки и свързаните с Русия олигарси, които задушаваха страната.

Някога най-лоялната от сателитните държави на Съветския съюз, България от 2007 г. е част от Европейския съюз и е обърната строго на запад.

Недоволството от управляващата класа е толкова дълбоко, че миналата година избирателите гласуваха за кабинет, управляван почти изцяло от хора без политически опит. Василиев, завършил Харвард, който е ръководил стартираща компания в IT сектора, казва, че липсата на политически опит е предимство. "Когато видим нещо нередно, ние го разкриваме и започваме да го променяме. Можем да го направим, защото не сме участвали в създаването му на първо място."

Правителството отбеляза редица успехи в борбата с корупцията. Миналия месец държавата пое контрола върху лаборатория, която тестваше биологични стоки, влизащи в България от Турция, след като откри, че частната компания, която я е управлявала през последното десетилетие, е била корумпирана.

Само няколко месеца след избирането си обаче новите политически играчи бяха изправени пред изцяло нов набор от предизвикателства: да окажат подкрепа за съюзниците от ЕС и НАТО, както и за Украйна и да наложат санкции срещу Русия, като същевременно се опитваха да не предизвикват гнева на Кремъл.

Това не проработи. В края на април Русия прекъсна доставките си на газ за България и Полша и машината за хибридна война на Кремъл влезе в действие. Фермите за троловете започнаха да изливат съдържание, обвиняващо украинските бежанци във всичко - от измами с облаги до неблагодарност. Проруски групи в България започнаха да разпалват социални вълнения.

"Пробиват някаква пукнатина в западното общество и я експлоатират", казва Божидар Божанов, българският министър на електронното правителство, пред The Times. "Техният план е да създадат раздор, да създадат хаос, да подкопаят западните общества".

Говорител на Meta пък заявява: "Ние предприемаме обширни стъпки за борба с разпространението на дезинформация за нашите услуги в региона и продължаваме да се консултираме с външни експерти и публични администрации, включително в България."

Мартин Димитров, The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase