Снимка: БГНЕС

Макар и по-късно от обичайното, подготовката за новия летен сезон тече, но нови ще бъдат и цените по заведенията.

Националният статистически институт отчете рекордна инфлация, като на годишна база тя е 14%.

Това е най-високото ниво от 2008 г. насам.

Най-сериозно е поскъпването при хранителните продукти. Цената на доматите за месец се е увеличила с над 20%, а при агнешкото поскъпването е с близо 13 на сто.

Сериозно е увеличението и при останалите меса и картофите. По-високи ще бъдат и цените по курортите.

"Инфлацията, по-високите осигуровки, газта, цената на тока... Олиото се оказа един от най-скъпите продукти. Направиха така, че нашите цени по меню да се вдигнат с 20 процента", оплака се управителят на крайбрежно заведение Невяна Филева пред Bulgaria ON AIR.

А след като менютата вече са поправени, собствениците на ресторантите по морето се притесняват, че ще изгубят клиентите си. И ако цацата, бирата и картофитe през 2021 общо са стрували 10 лв., Невяна пресмята новата цена: "В момента на тези три продукта ще е 12-13 лв., или поне така е във Варна."

Инфлацията обаче ще се отрази на Красимир Петров.  

"До началото на този месец активно идвах до работа с автомобил, но почнах да пестя и спрях да идвам с автомобил", обясни той.

Собственикът на предприятието, в което работи Красимир, също е засегнат. Заради 5 пъти по-скъпия ток орязва парите за другите разходи. Така например вече помещенията в завода не се охлаждат.  

Мениджърът "Производство" Красимир Кръстев заяви, че в момента оцеляват. "Загуба на печалба от една страна, не успяваме част от парите да ги реинвестираме, липсват подобрения, иновации", сподели той.

Част от собствениците на фирми са готови да затворят обектите си, ако инфлацията продължава да расте.
 

Коментари Напиши коментар

113

Largo

преди 1 месец

Хора нека направим бойкот и да ходим по чужбина а тука да фалирате дано скъперници алчни

112

Сега

преди 1 месец

няма да плащаме , защото няма да им ходиме . Не желаем да Си караме почивката с украинци .Ще плащаме ( аз и моето обкръжение ) в Гърция и в Турция ! Там цените ще бъдат реални , а обслужването на висота ! Какво по-хубаво от това ?!

111

Хихихоев

преди 1 месец

До Само през трупа миИ то не защото не можем да си позволим сметките в заведенията, просто не си заслужава.. не си заслужава.. да кажеш, обстановката да е УАУ, храната да е УАУ, обслужването и отношението да са УАУ... то е едно такова нагло, чалгарско, гранясало, усмърдяно, лепкаво... айде, няма нужда от стомашно-чревни подвизи заради "кухнята на капанчето"