Ще се разпадне ли коалицията, ако бъде решено да предоставим оръжие на Украйна?

"Вече трябва да бъде взето някакво решение, то да бъде отговорно и да мине през парламента, защото пред страната стоят ред други въпроси, които имат нужда от вниманието на настоящото управление. Време е да намерим този вътрешен обществен консенсус, който да ни даде възможност да направим крачката да вървим напред", заяви социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Мнението на социолога от "Тренд" Анастас Стефанов е, че Корнелия Нинова ще изведе политически дивидент като силния човек в рамките на коалицията, тъй като от самото начало е маркирала червените линии.

Според двамата социолози управляващото мнозинство е изгубило ненужно много политическо време, преди да престъпи към някакво конкретно решение.

"Този вакуум остави възможността пропутинската пропаганда на наша територия да работи с пълни темпове и да нанася вреди на нашата социална тъкан. Факт е, че за момента доминиращо в обществото е разделението изток - запад", посочи Добромир Живков.

По думите на Анастас Стефанов има политически формации, които дори да не правят нищо, ще берат електорални дивиденти всеки месец.

"Коалицията започна да се пропуква заради основата, върху която беше построена. Тази коалиция обаче имаше лошия късмет да попадне в тази огромна геополитическа буря, която всъщност направи така, че показа ценностните различия вътре в коалицията", изтъкна Живков пред Bulgaria ON AIR.

Стефанов коментира, че още от самото начало на това управление президентът е усетил, че ще трябва да следи изкъсо новата власт.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase