Снимка: БГНЕС

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Днешното събитие е доказателство за това. България и Гърция полагат основите на един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион, заяви министър-председателят Кирил Петков при откриването на строителството на терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

Още по темата
"Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история на отношенията между България и Гърция. Той ще бъде запомнен със стремежа ни за икономическа свобода и политическа независимост", подчерта още премиерът.

Петков изрази признателността си за помощта, която Гърция оказва на България в настоящия критичен момент.

"На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента със спирането на газовите доставки, ние страните от свободна и демократична Европа може да се противопоставим единствено заедно и да водим политика, зачитаща принципите на международното право", заяви Кирил Петков.

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други.

Планираният капацитетът на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз" с 500 млн. куб. м. годишно.

На церемонията по стартиране на строителството на терминала присъстват министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, сръбският президент Александър Вучич и премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Гръцкият премиер заяви в началото на церемонията, че много скоро ще настъпи моментът, в който руският газ ще бъде заменен, а трудностите, поставени от Русия - преодолени. Той определи строителството на терминала за ВПГ край Александруполис като енергийна врата за Балканите и Югоизточна Европа.

Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места, заяви Мицотакис.

Коментари Напиши коментар

436

Анонимен

преди 1 месец

Русофилщината е вредна за България!

435

Христо Христов

преди 1 месец

До анонимен"Киро на две магарета сеното не може да раздели" - а урсулата може ли? Ама и ти и слугуваш, нали? Браво на Киро - ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙСКИ политик, правещ рова, за което е избран от матряла - да слуша урсулата!

434

Христо Христов

преди 1 месец

До Исаев/446"Не виждам да е загрижен за народа." - и зашо ТРЯБВА да е загрижен за народа? Народът ясно заяви, че иска Брюксел да го управлява, така че Киро си изпълнява много добре обещанията... нищо че лъже, но в евродемокрацията лъжата не е грях, както казва Марк Рюте. Браво на Киро - истински европейски политик! ФАКТ!