Хиляди българи тръгнаха на път от днес за великденските празници. Предвид очаквания интензивен трафик, от Пътна полиция обявиха, че са предприели всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемно придвижване.

Първи към Гърция тази сутрин се отправиха хората, които имат имоти в южната ни съседка. Тапи в ранните часове на деня все още нямаше. Но пътуващите към Гърция бяха готови за натоварен трафик.

"Ние имаме в близост вила и преди 2 седмици ходихме до Гърция. Цените там наистина са по-евтини. Очакваме голям трафик, затова тръгнахме сега", коментира един от пътуващите към Гърция.

"В чужбина ще бъдат около 60 000. 280 000 са пътуванията, които ще бъдат в България. Това са числата, които наблюдаваме в годината, в която Великден не е свързан с майските празници. Около 290 лв ще струва на българина пътуванията в България, а в чужбина около 430 лв. ще бъдат харчовете", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Все пак тази година за празниците резервациите по морските курорти са по-малко в сравнение с миналата. Според бранша основна причина е, че първите отворени хотели вече са пълни с украинци.

"Поради факта, че имаме толкова много бежанци, нашите хора като че ли се дръпнаха от курорта за Великденските празници. Нямаме и от Румъния, няма такъв голям наплив, какъвто го имаше обикновено, но това е обяснимо", поясни хотелиерът Веселин Налбантов.

Според Румен Драганов през май също се очакват интензивни пътувания, включително и в планинските ни курорти.

"Ние ще имаме и около 70 000 чужденци, които ще дойдат в България. За месеца ще влязат малко над половин милион чужденци в страната. През миналия месец бяха 440 000", поясни той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase