Общ преглед

Пътни строители затвориха за кратко днес основни пътни отсечки в страната. Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

Строителни фирми от Бургас блокираха за кратко входа на магистрала Тракия в 11ч. Те се включиха в националния протест на Браншова камара "Пътища. За Бургаска област неразплатените средства за близо 40 млн. лв.

На входа на магистралата се образува километрична опашка от автомобили, докато траеше протеста.

Работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен пък блокираха движението в Ришкия проход, край смядовското село Риш.

Още по темата
Поводът за протеста им са неразплатени на пътностроителната фирма от държавата 27,6 млн. лева за извършен през миналата година ремонт на участък от автомагистрала "Тракия".

Протестиращи за кратко затвориха и подхода към Стара Загора от автомагистрала "Тракия", съобщава БТА.

„Тук сме да подкрепим колегите от браншовата организация, чрез този протест искаме да напомним да ни бъде платено всичко, което сме изработили“, каза пред медиите Николай Дешков, ръководител проект Текущи ремонти и зимно поддържане - Стара Загора.

Той допълни, че на фирмата не е платено за зимното поддържане, както и за ремонт на пътя II-66 Чирпан-Стара Загора. Машините направиха обратен завой на пътя, с което затрудниха за кратко движението, след което се върнаха в Стара Загора.

Служители на "Автомагистрали-Черно море" блокираха движението в района на "Дунав мост" със 150-метров трибагрени. Издигнати бяха транспаранти с надписи "Няма да се откажем! Платете ни изработеното!" и "Стига обещания! Дайте ни изработеното!".

Сред протестиращите бе и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който каза, че за седми път служителите на "Автомагистрали Черно море" АД излизат на улицата, за да им се плати дължимото. "Искаме управляващите да чуят, че има разлика между фирми, които са си свършили работата почтено - като "Автомагистрали-Черно море" и други. Извършвани са многократни проверки и не са установени нарушения. Няма причина да чакаме отново проверки, които да установят установеното. Ние искаме да бъдат изплатени тези 28 млн. лева", каза Димитров. Той обясни, че над 500 души от дружеството са заплашени да си загубят работата като други 150 служители са напуснали.

Протест на друга пътноподдържаща фирма по същото време се организира и на пътя Русе-Бяла, в района на разклона за село Иваново.

Работници на пътностроителна фира протестираха днес с плакати и натискане на клаксони и в края на Автомагистрала "Струма" край Благоевград.

Както Dnes.bg съобщи, тази сутрин протестиращи от сектора се събраха и на протест пред сградата на Народното събрание.

Както е известно, преди ден премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми, което е 50% от дължимите суми. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента.

Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар