fallback

По-ниско ДДС за храните и помощ от държавата искат птицевъди. През последните месеци от бранша изнемогват. В същото време в магазините цените на яйцата скочиха двойно две седмици преди Великден.

За птицевъдите най-сериозният проблем в момента са високите цени на тока и на фуража.   

"Цената на яйцето се увеличи, но това е минимално, което не покрива увеличението на храната, най-вече издръжката на животните, след това и заплатите на хората, няма начин вдигнахме ги и пак сме, уж с по-скъпо яйце. Пак сме на ръба на оцеляването", посочи собственикът на птицеферма Васил Димитров.    

В момента цената на яйцето на пазара на едро е между 22 и 24 стотинки, при цена на зърното от над 60 стотинки за килограм.

"При цена на зърното 30-32 стотинки, беше 17-19 стотинки, може да си направите сметка какво е увеличението на едно и какво е на другото. В последно време не смятаме нищо, защото ни боли главата, тръгнем ли да смятаме цена на яйце, фуражи, по-добре да не смятаме", допълни Васил Димитров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От сдружението на птицевъдите очакват подкрепа от държавата към сектора и настояват да се намали ДДС-то на храните, за да се осигури глътка въздух за бизнеса. Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов правителството трябва да предприеме крачки към осигуряване на фуражния баланс.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Не че нещо

преди 2 години

Защо мен трябва да ме вълнува, че някой не може да си управлява бизнеса? Ами да фалират. Ей я трудовата борса, и обещетения си има за безработица и т.н. Фалира, преосмисля нещата и започва нов бизнес. Къде е драмата? А точно пък пилешко и яйца има да ни заринат държавата.

72

Анонимен

преди 2 години

До Мхъм... Какви заплати? Всичко е машини при птичарите. На смяна имат по 2-3 работници. Виждал ли си колите им, имотите им? Цели фамилии тънат в лукс.

71

Анонимен

преди 2 години

Глупости! Пред фалит били! Цената на пилешкото скочи двойно. Надуха цената на яйцата още преди месец. Птичарите са едни от най- богатите. Питайте Пилето! И сега пак за пари реват.

fallback