Снимка: БГНЕС
fallback

Над 100 000 украинци са влезли до момента у нас, от тях близо 50 000 са останали в България. Около 1500 вече имат временна закрила, регистрирани са около 700 души, потърсили международна закрила и още толкова са входираните в Държавната агенция за бежанците молби.

Oще по темата
Над 25 000 души вече са получили подслон при условията на одобрената от правителството програма за 40 лева на ден.

В Националния туристически регистър са заявени 99 места за настаняване по програмата, капацитетът им е близо 21 000 легла.

Над 20 са вече пунктовете в страната, където се издават регистрационни карти за временна закрила на бягащите от войната в Украйна. Освен на двата гранични пункта при Русе и Дуранкулак, документът може да бъде получен и на жп гарата в София, както и в районните или областните представителства на МВР в Несебър, Поморие Бургас, Свиленград, Благоевград.

Картата с новите места се обновява и допълва непрекъснато на правителствения портал. Освен тези данни, на официалния сайт https://ukraine.gov.bg/bg/ може да се следят и дневните справки за броя влизащи хора от Украйна, колко от тях остават и са настанени у нас.

Всичко необходимо за медицинското обслужване на идващите в България е осигурено от Министерството на здравеопазването. Работи телефонна линия за насочване към лечебни заведения. Децата ще бъдат включени в специално изготвения имунизационен календар, съобразен с украинския, за да могат да покрият здравните изисквания за постъпване в детско заведение или училище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Бай Оня

преди 2 години

До До Истината Украйна винаги е била част от Русия, ВИНАГИ! ЗАПОМНИ ТОВА! Няма украинска нация и украински народи. С изключение на Лвов-Тернопол, всички остана са руснаци говорещи на разни диалекти. Историческото име на Украйна е Малорусия. Ресия показва и на нас как да решим въпрос с БЮРМ - военна окупация и демакедсонизация с пълна утилизация на крайните македонисти и сърбомани! Така се прави!

74

Бай Оня

преди 2 години

Особено украинките които ще подбият цените на "пазара на любовта"! Известни уруспии са. Престанете с тия "смешни сълзи". това не са истински бежанци, които имат и на гли претенции за условия като централно газово отопление, искат да са настанени като все едно са дошли на почивка и пр. Не ми пука за тях изобщо!

73

Ванина

преди 2 години

Съчувствам на хората, бягащи от войната, но ние сме най- бедната държава в ЕС и не можем да се справим с такъв наплив от бежанци. Социалната ни система няма да издържи.

fallback