Подкрепата на Европейския парламент във връзка с молбата на Украйна за членство е един жест към украинския народ. Това коментира евродепутатът от БСП/С&Д Елена Йончева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Осем държави-членки, включително и България, застанаха зад този жест. И Урсула фон дер Лайен подкрепи една такава идея, но това си остава само политически жест на подкрепа.

Вие знаете, че Турция е кандидат-член от 1999 г., Сърбия от 2012 г. По принцип това е един доста сложен процес и не трябва да създават фалшиви очаквания в украинските граждани. Аз мисля, че те не заслужават това особено в този момент. Иначе какво означава статут на кандидат-член на ЕС? Това означава предоставяне на подкрепа: финансова, административна, техническа, но, разбира се, и поставяне на конкретни изисквания за реформи във всички обществени сфери," каза Йончева в разговор с Милена Милотинова.

"Агресията в суверенна държава е историческа грешка на Путин, това е трагедия и за украинския, и за руския народ. И е много опасно за Европа, защото действията могат да излязат извън границите на Украйна," каза още тя.

ЕС следва да ограничи вноса на най-важните руски стоки за износ, като нефт и газ, се казва в резолюцията на ЕП. И още: санкциите трябва да отслабят руската икономика и промишленост, евродепутатите настояха и мярката SWIFT да бъде разширена и с Беларус, както и за по-бърза доставка на отбранителни оръжия за Украйна.

Всички гласувахме тази резолюция и всички излязохме пред ЕП да демонстрираме подкрепа за Украйна, каза Йончева. Но обясни, че социалистите не са гласували текста за изпращане на военна помощ за Украйна. "Това само ще засили конфликта, този конфликт не може да намери трайно мирно решение по военен път, това може да доведе до афганизация на този конфликт. Трябва да се намерят начини да се върнат страните на масата на преговори и да се намерят взаимно приемливи решения. И по други две точки също не гласувахме. Едната е да се намалят доставките на нефт и газ. Смятам, че българската икономика на този етап е много зависима и това ще удари българските граждани. Другата - да се прекрати сътрудничеството в ядрената енергетика - това пак ще удари България," смята Елена Йончева.

Вижте още във виедото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase