Снимка: БГНЕС

Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил, във всичките си действия съм се водил единствено от интересите на България. Това заявява вече бившият министър на отбраната Стефан Янев в кратко видео в профила си в социалната мрежа.

Още по темата
В края му той се обръща и към премиера Кирил Петков: "Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на Родината, и ще продължа да го правя".

Във видеото Янев посочва, че сме в разгара на криза, която сериозно размести пластовете в системата на международните отношения. По думите му тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения - до хуманитарна катастрофа, но също до сериозни икономически, финансови и социални последици.

От действията и решенията, които вземаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква, а перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на останалите политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези.
Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на база на страданията на хората, но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията, те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес, заявява той.

Янев посочва, че отговорността на политическия ни елит днес е да защити адекватно националния интерес.

Националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани, това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни, това, което ще осигури бъдеще на нашите деца, изтъква той.

Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме, заявява още Янев и допълва, че те не следва да предопределят интересите ни, а са механизъм за реализиране на нашите интереси. Не винаги решенията, които се вземат в съюзните формати, са правилни и добри за България, предупреждава бившият министър и бивш служебен премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase