Снимка: БГНЕС
fallback

Новият директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов заяви, че са се натрупали доста проблеми. Аз съм оптимист, че всичко е поправимо, когато има воля, първо политическа воля, каза той пред БНР.

Проф. Христо Даскалов мотивира преместването на БАБХ и отделянето й от Министерството на земеделието с контролните функции на Агенцията, които са различни от целите на земеделското ведомство.

Даскалов прогнозира, че процесът трябва да бъде завършен до средата на годината и от 1 юли БАБХ да бъде вече на подчинение на Министерския съвет.“

Неразплатените дългове на БАБХ се оказаха доста милиони, посочи Христо Даскалов, без да назове точната сума, която подлежи на прецизиране.

Има доста случаи, когато са прехвърляни дейности на фирми и лаборатории, които самата БАБХ може да извършва, посочи Даскалов като лабораторен професор с дълъг професионален опит.

„Много от проблемите обуславят тази въртележка, която се получи по отношение на назначените лица за изпълнителни директори (8 за 10 години – бел. ред.)“, заяви още той.

В момента в БАБХ работят 164 агрономи, през 2011 г. са били около 400. Повишаването на заплатите на действащия персонал ще стимулира идването на повече млади хора, смята директорът на Агенцията по храните.

В коментара си Даскалов изтъкна още, че в системата има „създадени връзки, които ще трябва да разкъсаме по-нататък“, „лоши практики“ в системата на земеделието, касаещи бизнеса и добави, че земеделците са изпитали „силата на институциите не в добрия смисъл на думата“.

"Лошите навици трудно се избиват, но те се избиват. Хора, които не желаят да се разделят с тези лоши навици, които са усвоили във времето, ще трябва да се разделим с тях", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Дакелов

преди 2 години

Този е пълен ***. Не си върши работата като домуправител, ще оправи БАБХ. Боже, боже....

13

Друг

преди 2 години

А на Христо Вълчанов кога ще му се потърси сметка за злоупотребите,които направи за толкова кратко време? Къде е промяната питам след като няма наказания за кражби и злоупотреби? А сега на по-топло местенце ли ще го сложат за да не губи тренинг? Да има време да се пребоядиса от слеващата му удобна партия!

12

Говорит МОСКВА

преди 2 години

А ТИ КЪДЕ СИ ЗАВЪРШИЛ, БРУТЕ, В ХАРВАРД ЛИ?

fallback