Снимка: БГНЕС

2021 година е в самия си край. Отминават 365 дни, които определено бяха трудни, напрегнати и често кризисни за цяла България. Година, в която няколко пъти отидохме до урните, но крайно решение така и не идваше. Разбира се, имахме и своите поводи за гордост и радост през тази година. Кое обаче бе най-важното събитие за България от отминаващата си 2021-ва?

С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната анкета в края на всяка година. В допитването участие взеха точно 2348 наши читатели.

Скок на ток, вода, стоки и услуги. Как ще се справим?

Донякъде изненадващо, в условията на втора година пандемия, не коронавирусът е най-важното събитие на годината за нашите читатели. Скокът на тока, водата, газа, горивата, както и като цяло на стоките и услугите, които вече се усещат осезаемо, е най-важното събитие за 34% от всички анкетирани. Очевидно, страхът от икономическите последици и намалението на доходите измества страха от самия вирус.

Втората година на битка с коронавируса у нас, през която имаше ваксинация, но въпреки това  отново хиляди загубени български животи, се нареди на второ място сред най-важните събития за отминалите 365 дни. За това събитие са гласували 29% от участвалите в анкетата.

Още по темата
В топ 3 на най-важните събития се нареждат и изборите през тази година - три пъти гласувахме за парламент, два тура – за президент. За 11% от участвалите в анкетата именно честото ходене до урните през 2021 година е топ събитието.

Какво друго ни вълнуваше през 2021 година?

След над половин година служебно правителство – Кирил Петков стана новият премиер на България. Именно това е най-важното събитие за 8% от нашите читатели, а за други 6% - твърдата позиция на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония към ЕС – въпрос, който остава отворен и през Новата 2022 година.

След 13 години България отново спечели златни медали от олимпийски игри. Именно това щастливо събитие, което бе отбелязано с позабравени родни триумфи под петте преплетени олимпийски кръга е най-важното за 6% от анкетираните.

Едва за 4% от участвалите в анкетата пък преизбирането на Румен Радев за президент на България е топ събитието във вътрешен план.

Неяснотите в образователната система - и тази година учениците учеха ту присъствено, ту дистанционно, както и трагедията с македонския автобус на магистрала „Струма“, са най-важното събитие в страната на едва 1% от отговорилите в анкетата на Dnes.bg.

И преди да вдигнем празнични наздравици в навечерието на новата 2022 година, ни остава да си пожелаем тя да бъде здрава и успешна за всички българи, да донесе така чаканата победа над коронавируса и свобода, както и да ни донесе повече гордост и радост от това, че сме българи.

За много години!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase