Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2021 г. безпрецедентно на избирателите им се наложи да отидат цели три пъти до урните. До тази ситуация се стигна, след като две Народни събрания не успяха да излъчат правителство и рискът от политическа криза назря сериозно. Чак от третия опит вече имаме функциониращ Министерски съвет, излъчен от 47-от НС.

На редовните избори на 4 април изненадващо новата за онова време политическа формация на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ изпревари системните партии като БСП и ДПС и се нареди на второ място след ГЕРБ. Бариерата от 4% премина и друга партията на протеста – „Изправи се! Мутри, вън“.

Още по темата

Като първа политическа сила ГЕРБ получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат, но след като всички останали парламентарно представени партии отказаха да подкрепят проектокабинета, ГЕРБ върна мандата. Така той отиде в ръцете на втората по численост формация в НС – ИТН.

На 28 април  обаче техният кандидат за министър-председател Антоанета Стефанова върна мандата още при получаването му с мотива, че партиите на протеста нямат достатъчно гласове за съставяне на правителство и подчерта категоричното нежелание за влизане в коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Третият мандат отиде в ръцете на БСП по решение на президента. Социалистите обаче също върнаха мандата и така набързо и само след 9 проведени заседания 45-ото НС отиде безславно в историята, а държавният глава назначи служебно правителство, което да организира предсрочните избори за 46-ият парламент.

На 11 юли в разгара на лятото и почивния сезон се проведоха вторите за годината избори. На тях волята на избирателите нареди на първо място ИТН. Новоизлюпените политици от формацията на Слави Трифонов опитаха да излъчат кабинет, но не срещнаха подкрепата на ДБ и ИБГНИ, на които разчитаха. От БСП пък поставиха някои условия и така Слави Трифонов обяви пред партийната си телевизия, че проектокабинетът въобще няма да бъде внасян за гласуване в НС и ИТН върна мандата.

ГЕРБ върна мандата веднага, след като го получи като втора политическа сила, третият и последен проучвателен мандат отново отиде при БСП и отново се провали.

Така на 14 ноември българите пак отидоха до урните. Този път обаче им се наложи да гласуват не само за депутати, но и за президент и вицепрезидент, защото мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова изтичаше и трябва да се избере нова двойка за „Дондуков“ 2. Другата новост беше всеобхватният машинен вот, за който ЦИК положи доста усилия и проведе сериозна разяснителна кампания.

Избирателите наказаха политиците за тяхна безотговорност и провала на два парламента и изборите за 47-ото НС отбеляза рекордно ниска избирателна активност.

Тези избори отново изведоха като първа сила нови играчи на политическата сцена. Гласоподавателите отредиха първото място за формацията на бившите служебни министри в кабинета „Янев“ 1 Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. ГЕРБ остана на второ място и обеща да е конструктивна опозиция. ДПС зае третото място. Подкрепата за БСП обаче падна доста и партията се нареди на четвърто място. Най-много загуби ИТН, която от първото място на изборите на 11 юли, се срина до петото. ДБ също загуби част от избирателите си, които подкрепиха ПП, а овакантеното последно място от ИБГНИ беше заето от „Възраждане“.

Така от трети опит през 2021 г. беше сформирано и правителството, което е излъчено от коалицията ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Парламентът гласува състава му на 13 декември. Четворната коалиция пое властта със заявка, че ще изпълни пълния мандат от 4 години, а дали това ще стане, предстои да видим. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase