Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите решиха в последния си работен ден за годината да удължат срока, в който ще остане намален ДДС за някои сектори.

Досега ставката вместо 20% беше 9% за издателите на книгите и за рестораньорите, но само за храната без алкохолните напитки и беше в сила до края на тази година.

Още по темата

С приетите днес промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година.

Тази идея дойде от ГЕРБ. Първоначално от ИТН предлагаха ставката от 9% да остане в сила до края на извънредната епидемична обстановка, която е обявена до 31 март 2022 г.

Мнозинството обаче се съгласи с предложението на опозицията да я удължи до края на 2022 г.

Освен това намали ДДС и за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенни материали.

По изчисления на Министерството на финансите намаленото ДДС ще струва на бюджета 175 милиона лева.

От „Възраждане“ коментираха, че трябва да се намали ДДС ставката и за храните и за лекарствата, защото високите цени водят до по-малко потребление.

Цончо Ганев съобщи, че от „Възраждане“ ще внесат помени в закона, с които да се намали ДДС и за малката потребителска кошница.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че е практика в голяма част от страните в ЕС ставката да е нулева за лекарствата, храните от малката потребителска кошница и книгите. Заради това от партията ще направят такова предложение в бюджета за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase