Снимка: БГНЕС
fallback

Временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените с цел да не се повишат от 1 януари, е сред вариантите, които се обсъждат за справяне с енергийната криза.

Oще по темата
Срокът на това ограничение е три месеца, за да се проведат качествени експертни обсъждания, обясни Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Другият вариант е предприемане на промени в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Тези варианти следва да бъдат обсъдени от новосъздадената комисия в парламента, съобщи Бориславова в Министерския съвет след разговори по темата между коалиционните партньори.

По думите й приетият мораториум по предложение на ГЕРБ е плод на смислово противоречие и комисията ще има задача да изготви доклад дали това решение не се налага да бъде прегласувано. Текстът не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво, не трябва по подобен начин некомпетентно да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос, макар и от опитна опозиция, каза още тя.

Обсъдени от правителството са и проблемите на бедстващите общини с областните управители на Смолян, Кърджали, Благоевград.

Бориславова обясни, че ще има нов модел на работа - в спешен порядък областните управители в координация с ресорните министерства трябва да представят до края на деня доклади за необходимите ремонтно-възстановителни работи с подробни разчети. До края на седмицата ще бъдат извършени огледи от експерти за щетите, за да бъдат отпуснати средства за възстановяване на инфраструктурата.

До края на деня ще бъде обследвана и възможността за изграждане на мостове там, където са били срутени. Ще се обсъждат възможности за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в последните две години и въпреки това се е стигнало до проблеми.

По отношение на преговорите с РСМ, Бориславова обясни, че става дума не за промяна на позицията ни и за отстъпление, а за предложение за промяна на механизма на диалога - по-ефективен и конструктивен диалог с по-учестени срещи, включително не само по въпроси от историята.

Бориславова съобщи, че е започнала процедуратата по номинация на заместник-министри. Те ще бъдат проверявани от НАП и ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

199

до к.239

преди 2 години

Този Иван (Кьосе) Иванов отдавна е изперкал. Внук е е на Кьосеиванов, печално известен от последните години преди 9-и септември и в началото на 1945 г. убит в Орландовци. Внукът му много се пери и изпитва колко е търпението на хората. Струва ми се, че скоро ще го изгонят от комисията. Старият, дори престарял седесар не се удържа.

198

Анонимен

преди 2 години

Умното си е умно, пък е и красиво. Въобще няма основание за сравнение със злобната физиономия на вече залязващата Деси от Ак Къдънлар. Г-н Петков, честит н-к кабинет, трябваше по-рано да я вземете!

197

П.К. инк.

преди 2 години

Тази мадама има вид на токущо ударена с тухла по главата???

fallback