Снимка: Pixabay

Според бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев това, което направи КЕВР с увеличение от 11% на тока, е подарък за правителството.

„Реалното увеличение показва, че трябваше да е с около 64%.Цените на свободния пазар за големите компании се увеличиха 4 пъти“, коментира той пред bTV.

Още по темата

Според него правителството трябва да се концентрира в подпомагане на най-засегнатите с мерки.
Кадиев обясни, че има варианти да се избегне увеличението като се направи мораториум на цените и се забрани на КЕВР да вдига цените, те да са фиксирани за една година напред, което при намаляване ще има обратен ефект.

"Най-правилно е намаляване на ДДС за даден период, като по този начин се компенсира увеличението на цената", каза още той.

Най-големият удар е за бизнеса, не толкова за битовите потребители, коментира още Кадиев.

"Готвеното увеличени на парното с 30% в столицата е проблем, но тук вече това е грешка на кмета на София Йорданка Фандъкова.  КЕВР направи куп компромиси, за да докара увеличението до 30% иначе трябваше да е 100%", каза още Кадиев.

Относно подпомагането той смята, че не трябва да се прави за всички, защото не всички имат нужда.
Най-голямата грешка е да компенсираш всички по равно, добави Кадиев.
 

Коментари Напиши коментар

144

Гигов

преди 7 месеца

Защо се мълчи по въпроса за данъците на лукойл???? За толкова ненормален ли го имате този народ??? Защо лъжете хората,че е ре пе-тата са на австрийци чехи и немци. Кажете истината.

143

Гинка ВЪРБАКОВА

преди 7 месеца

кой то не му понася - да се изнася!

142

Анонимен

преди 7 месеца

Този кадиев трябва да бъде разследван веднага за всяване на паника и антибългарска дейност, за какъв се мисли? -- некоронован цар на електричеството или какво? Един обикновен енергиен вампир изпълзял на светлината, когато му отрязаха хранителния канал.