Поройните дъждове от края на миналата седмица отново наводниха домовете на стотици семейства, разрушиха пътища и предизвикаха свлачища. Кабинетът "Петков" реши да изплаща обезщетенията по нов механизъм.

"Воден Ад винаги е имало и ще има. Част от проблемите идват от недоброто поддържане на язовирите и непочистването на коритата. Когато огромно количество дъжд се излее в реките, се стига до проблемите, които виждаме", коментира бившият министър на екологията Емил Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Той подчерта, че в Министерството на екологията винаги е било трудно при обилните валежи.

"Когато идваше голямата вода по Марица например, сме се опитвали за 2-3 дни да задържим язовирите, за да не наводним Пловдив. Няма пари за почистване на речните корита, а тези, които отговарят за тях, са с универсалното извинение - поискахме пари, но не ни дадоха", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него с новия механизъм, по който ще се изплащат обезщетенията за наводненията, отново няма да има пари за всички пострадали.

"Такива обяснения са за успокоение на хората. Реално едни ще вземат, други - не. Щетите са толкова големи, че няма да има пари за всички", убеден е бившият министър.

Димитров уточни, че във Фонд "Бедствия" има символични суми. Бившият министър отново изведе на дневен ред проблема със стопанисването на язовирите.

"Тези 6 000 язовира на територията на страната не се стопанисват. Това предприятие се мести от едно министерство в друго. Ако това преместване ще помогне - добре. Истината е, че трябват огромни средства, за да се поддържат в нормален вид", заяви Емил Димитров.

Той коментира и новото правителство на премиера Кирил Петков.

"Нека имат своите 100 дни, те такива свръхочаквания създадоха, че човек се надява всичко да е по мед и масло. Още повече, че на някои това им е първата работа в живота", коментира Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase