Ситуацията в страната постепенно започва да се нормализира след проливните дъждове в почивните дни, които доведоха до множество проблеми и поражения.

Областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали бяха повикани на спешна среща в Министерския съвет заради бедствията от последните дни. Там ситуацията е най-критична.

Втори ден учениците в община Рудозем не са в клас заради липсата на ток. А след проливните дъждове, местните власти започнаха да описват щетите.

"Към момента вече надхвърлят 2,8 млн., но все още комисията минава да описва", каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

А щетите трудно се описват, защото водата не се е оттеглила навсякъде. Друго проблемно място е падналият мост към една от махалите на село Елховец.

След срещата на областните управители на Благоевград, Смолян и Кърджали с новия кабинет стана ясно, че приоритетно ще започне възстановяването на отнесените мостове. Парите за обезщетенията обаче ще дойдат след представяне на план-сметка.

Пред Bulgaria ON AIR екоминистърът Борислав Сандов обяви, че две от басейновите дирекции не са спазили плановете за управление на риска от наводнения.

"Установих, че част от мерките на практика не са били изпълнени. Това е довело и до щетите", изтъкна той.

Сандов напомни, че заради климатичните промени все по-често ще ставаме свидетели на екстремни явления.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase