Снимка: БГНЕС

Казусът със сливането на педиатрията и болница "Лозенец" предизвика спиране на занятията в медицинския факултет на Софийския университет. Студенти и преподаватели изразиха несъгласието си с намерението на бившия здравен министър д-р Стойчо Кацаров да обедини двете лечебни заведения.
 
Медици, преподаватели и студенти остават в протестна готовност.
 
"В 12 без 5 Кацаров реши, че трябва да обедини две абсолютно различни здравни заведения в името на българските деца. Болница "Лозенец" и персоналът на Медицинския факултет има огромното желание в България да бъде направена и изградена една голяма и модерна болница, каквато нашите деца заслужават. Само че не по този начин и не така", каза пред БНТ доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ.
 
"За да се стигне до такава болница, трябва да се направят много проучвания и да бъде действително изградено нещо, което е европейско и стойностно", допълни доц. Асенова.
 
"Ние не можем да обучаваме, не можем и да лекуваме адекватно, при положение, че с един негов документ, заверен пред нотариус, колко е правната му стойност ние не знаем, той слива три структури", посочи доц. Асенова.
 
Според нея има скрит умисъл в решението на служебния министър д-р Стойчо Кацаров:
 
"Зад него стоят множество икономически интереси. Проблемът на българина е, че той е краткопаметен. Неговата любов към нашата болница, ние многократно подчертавахме, че се крие далеч в миналото, поради различни причини, свързани и с неговия личен бизнес", твърди доц. Асенова.
 
Тя поясни, че занятията в Медицинския факултет няма да бъдат възстановени, докато проблемът не бъде решен и изтъкна, че се надява на конструктивен диалог с новия здравен министър проф. Асена Сербезова.
 
"Сигналите, които даде министър Сербезова са изключително позитивни и ние с нетърпение очакваме среща с нея", заяви доц. Асенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase