fallback

Общ преглед
Влизаме в това мнозинство с намерение да внесем капитала на "Демократична България", то ще бъде трудно заради хетерогенния си характер. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов на консултациите при президента Румен Радев.
Oще по темата
Според Иванов трябва да се удържа центърът на бъдещото правителство, да не залитне в една или друга посока, в случая лява. Като пример той даде присъединяване към еврозоната в сроковете, в които България си е поставила.

Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани, каза президентът Румен Радев в началото на срещата. С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие, посочи Радев. По думите му пред ДБ стои отговорността да поемат ангажимент към последователно отстояваните цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната.

Президентът изтъкна, че двете служебни правителства не просто са стабилизирали държавата, те са създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото.

Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но изключително важната възможност да започнем промяната, каза още Христо Иванов.

По думите му тя не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите.

Първата характеристика на мнозинството, което се очертава, е, че то ще може да функционира без ДПС и ГЕРБ, без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус. Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението на страната, е важна предпоставка за започване на решаване на този проблем, изтъкна той.

Според Иванов следващата възможност е рестарт на Прокуратурата и ВСС. Ще работим за това да има конституционна промяна, не просто излъчване на нов състав, изтъкна той.

Атанас Атанасов пък посочи, че се очертава ситуация, в която секторът за сигурност изглежда дебалансиран. Атанасов каза, че някои от назначенията на шефовете на служби не са били удачни и посочи като пример главния секретар на МВР.

МВР успя да пречупи купения вот, което е сериозно постижение, изтъкна президентът Румен Радев. Той обаче също каза, че има натрупани проблеми в сектора, които трябва да бъдат решавани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

175

Велина

преди 2 години

Христо Иванов изпълнява нарежданията на олигарха Иво Прокопиев, а това няма да доведе до нищо добро.

174

Анонимен

преди 2 години

Патрона на ПОЧТЕНИТЕ урежда любовницата на две заплати и апартамент!Ние непочтенихе сме на една заплата! *** С С ТЕХНОИМПЕКС НА ЦЕНАТА НА ЕДИН АПАРТАМЕНТ! МНОГО ПОЧТЕНИ!ЕДИНИЯТ ЗАВЛЯКЪЛ СЪДРУЖНИЦИ С 6 МИЛИОНА!ПОЧТЕНА РАБОТА!

173

анонимен

преди 2 години

А К.Нинова и БСП са чисти като сълзица!!

fallback