Снимка: Pixabay

Присъединяването към Еврозоната ще доведе до увеличаване на доходите, заяви  управителят на Българската народна банка Димитър Радев пред bTV.

Той беше категоричен, че въпреки растящата инфлация, банковата система у нас е стабилна.

Още по темата

„Неслучайно синдикатите са едни от най-големите привърженици на този процес. Готови сме да извършим големия по обем работа, който предстои през следващите 2 г., политически остава да видим. Бяха направени заявки, че еврото ще влезе на 1 януари 2024 г. – предстои да видим“, заяви Радев.

Управителят на БНБ каза още, че 1.9553 ще е курсът лев-евро, който ще се използва при преминаване към общоевропейската валута. Допълни, че  влоговете на хората в лева, автоматично ще преминат в евро при влизането ни в еврозоната. Двете валути ще могат да се използват за сравнително кратък период – около месец, като първоначално цените ще се обявяват и в евро, и в лева.

За да свикнат хората този тренд ще започне 6 месеца преди влизането на еврото и ще продължи една година след това.

Радев уточни, че бюджетният дефицит е един от критериите, които могат да спрат присъединяването към еврозоната, но България е в много добри изходни позиции по този показател.

По думите му по време на COVID епидемията са се увеличили банковите влогове. „Депозитите се увеличават още преди кризата, увеличи се по време на кризата – хората действително са притеснени и спестяват. От друга страна – нямат инвестиционни възможности“, каза Радев.

Управителят на БНБ отчете, че има скок и при покупката на жилища. Според него в момента не може да се говори за „имотен балон“, но има такъв тренд. Допълни, че това не са добри знаци за развитието на икономиката, но все пак прогнозира, че тя ще възстанови нивата си от преди кризата в края на 2022 г.

А относно инфлацията - той прогнозира, че тя ще бъде стабилизирана през следващата година.

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 1 месец

И като станат цените хляб - 2евро , мляко -1 а заплатите са - 250 евро нетоКво правим

46

Как не ви е срам

преди 1 месец

Нещо Референдум?След Ковид, Енергокриза-внесени отвън.Сега и Еврото-криза-вие колко търпение мислите, че имат българите?Или не знаем какви шокове преживяха другите държави с въвеждането на еврото.Че ще обслужите спекулантите и собствените си "врътки".Вие да Д#Б#или ли смятате БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.Че не сме прочели една книга и анализи за еврото.

45

Дедо

преди 1 месец

Хо-хо-хо.......кураж ли давате на хората !? Дайте една държава за пример , която е влязла в ЕЗ и народа се е облажил !