Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Катастрофата с македонския автобус на магистрала "Струма" тази нощ е най-тежката в Европа за последните десет години, отчете в свой материал АФП.

Най-малко 45 души, включително 12 непълнолетни, загинаха, когато автобус, пътуващ от Истанбул за северномакедонската столица Скопие, избухна в пламъци рано сутринта. Повечето от пътниците са от албанското малцинство в РСМ.

Още по темата

За съжаление, макар трагедията от тази сутрин да е най-голяма на  пътя у нас от доста време, в последните 20 години у нас имаше редица инциденти с автобуси, които почерниха страната. Dnes.bg припомня най-големите от тях.

4 април 2004 г.

Макар да не се случи у нас, трагедията в навечерието на Великден с български деца опечали цялата страна. Автобус с ученици падна в сръбската река Лим, при което загинаха 12 деца от Свищов. Жертвите бяха ученици на възраст между 12 и 19 г. и се прибираха у нас след екскурзия в чужбина. На завой на планински път в Сърбия шофьорът на автобуса губи контрол над превозното средство и то пада в коритото на реката.

В автобуса са се возили 34 ученици и 16 възрастни от училище "Николай Катранов" в Свищов. Разследването тогава установи, че инцидентът е станал след като шофьорът изгубил контрол над управлението

7 декември 2006 г.

Общо 18 души загинаха при катастрофа между камион и автобус на моста близо до град Бяла. Участъкът като цяло е един от най-смъртоносните в страната, а катастрофата става по тъмно – 15 минути след 17 часа. Над 10 души бяха ранени при инцидента.

25 май 2009 г.

Общо 16 души загинаха при пътния ад край Ямбол и местността Бакаджика. Повече от 20 бяха ранени, след като автобус, оказал се впоследствие технически неизправен, не може да спре след спускане. Превозното средство помита хора, тръгнали за традиционния Национален тракийски събор "Спасовден".

15 юни 2011 г.

Общо 9 пътуващи в автобус от София за Бургас загиват, след превозното средство се блъска в мантинела и преобръща на магистрала "Тракия" край Пловдив. Инцидентът става през нощта. В този момент като герой се проявява един комбайнер - Стефан Стойчев, който е първият човек, притекъл се на помощ в зверската катастрофа.  Стойчев се движел зад злопоучния автобус по линията София-Бургас и се прибирал към дома си в Чирпан. Става свидетел на катастрофата, спира с автомобила си и започва да гаси пламъците с пожарогасител.

Мъжът стана по-късно първият носител на кристалния знак "За доблестна постъпка". Наградата беше учредена от репортери в Стара Загора в памет на говорителя на старозагорската полиция Йонка Георгиева, която бе една от деветте жертви, които намериха смъртта си в катастрофата на 15 юни.

17 ноември 2017 г.

Деветима души загиват при челен сблъсък на пътя София-Варна между автобус и камион край село Микре. Над 15 души са ранени. В автобуса са се возили хора с нарушено зрение, а инцидентът е станал заради неправилно изпреварване.

13 април 2018

Шест жертви и над 20 ранени в тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел. Инцидентът става преди обед, когато лека кола засича автобус, пътуващ от Бургас към София.

25 август 2018 г.

Автобус с хора от Световрачане, връщащи се от екскурзия до манастир, излезе от пътя край Своге и падна във високо дере. На място загинаха 17 души, а малко по-късно още трима загубиха живота си в болница. Заради пътният инцидент оставки подадоха трима министри – на транспорта, на вътрешните работи и на регионалното развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase