fallback
Представители на фирмите доставчици на медицински кислород предупреждават, че може да се стигне до недостиг, ако броят на COVID пациентите в болниците продължава да расте.
 
Аннамария Аксинте, управител на една от компаниите за производство на медицински кислород у нас, смята, че няма как да останем без необходимите ни количества.
 
"България има достатъчно производствен капацитет за медицински кислород. Има и внос. За момента производството е достатъчно, стига всички мощности да работят. Може да възникнат проблеми при технически ситуации, в които се налага намаляването на производството", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Исторически никога не е имало подобно потребление. Заявките са увеличени 5-7 пъти. Много проблемно е планирането на доставките. Ако има наплив или внезапно влошаване на голям брой пациенти, потреблението скача многократно и не можем да планираме достатъчно адекватно доставките", каза още Аксинте.
 
Не във всички болници у нас има бекъп инсталации, каквито били европейските изисквания, обясни още тя. 
 
"Ако всички работим на 100% капацитет, теоретично все още е възможен износ на кислород. Все още се справяме, но е много голямо предизвикателство. Имаме пълно съдействие от Министерството на здравеопазването", изтъкна Аксинте.
 
"Ако цените на тока продължават да растат, няма да може да поемаме тази разлика в цената", посочи гостът в студиото.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

някой си

преди 2 години

До Анонименсмях в залата. така е различен е индустриалния кислород, берат от полето. Боже колко мъка има по този свят боже. Като нямаш идея, защото пишеш или нямаш работа

32

Анонимен

преди 2 години

А полза има ли? Колко от тези, дето ги закачате към кислород, ги откачате живи? Да не се окаже, че не там е проблемът?

31

у ю

преди 2 години

ама догодина и ваксинираните ще са неваксинирани. какъв е шанса да осакатееш от тестова ваксина с всяко последващо бодване , на петото, на десетото, на двайстото бодване, за един преател питам...

fallback