Снимка: Bulgaria ON AIR

След като преди дни правителството даде зелена светлина на министърът на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в град Прилеп в РСМ. Решението на МС е по подов информацията за срутването на част от къщата. Тя от години се руши и състоянието ѝ е изключително лошо.

"Частта, която е срутена или съборена, защото в момента има хипотези - там се води разследване по сигнал на собственика на къщата - Снежана Аческа, е частта, в която се е родил Димитър Талев, защото другите части са надстройки. Според Виктор Стоянов от Фондация "Македония" веднага след изборите, когато спечели антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ, активисти са отишли и с чукове са подпомогнали събарянето на къщата", каза родственикът и наследник на Талев - Димитър Панчев, в студиото на "България сутрин".

Панчев израси съмнение, че разследването в РСМ ще е обективно.

"Изключително благодарен съм на Bulgaria ON AIR - веднага след участието ми проведохме конференция в БТА. Това се разпространи по всички медии, един политик също разбра за каузата, той започна да действа паралелно с държавата и през цялото време аз, като родственик на Димитър Талев, не съм спрял да оказвам натиск на съответните институции”, допълни Панчев.

По думите му това, което служебният премиер е обявил, е повторение на решението на Гълъб Донев, което е взето още юни миналата година, а именно - закупуване къщата на писателя.

Панчев допълни, че е имал среща и с бившия министър Кръстю Кръстев.

"Той тогава очи в очи ни обеща, че ще започне и предприеме някакви действия. Но никой нищо не е предприел, това го призна и вицепрезидентът Илияна Йотова. Към момента сумата за къщата е 80 хил. евро, бяха 100 хил. Доколкото имам информация, политикът, който се зае с каузата и събра пари, е на финалната права да закупи къщата. Но това би било краткосрочна победа, мъките тепърва предстоят", подчерта родственикът на Талев.

От думите му стана ясно, че г-жа Аческа притежава 3/4.

"Информацията, която имахме, е, че другата собственичка категорично не искаше да продава. Но новината тук е, че тя също вече е съгласна. Време е някой да отиде и да влезе в пряк контакт с нея - нещо, което аз като наследник зова от 2 години. Там всичко, свързано с България и писател като Талев, противоречи на тяхната идеология. Само за една година ние загубихме и къщата на Стефан Караджа в град Тулча", коментира Димитър Панчев.

Междувременно се готви протест, на който мотото ще е да спре геноцидът над българското културно наследство зад граница.

"Решението на Министерския съвет спешно да се закупи къщата на Димитър Талев е много положително. Ние от Фондация "Македония" приветстваме това решение и искаме да обърнем внимание, че за да се взимат подобни решения от държавата и държавните институции, е важно българското общество да повдига тези въпроси на дневен ред. Ако обществото е запознато с културните обекти в чужбина, ще може да ангажира държавата и тя да стопанисва тези обекти като съвременни извори на българска култура", каза Виктор Стоянов.

Той е категоричен, че къщата на Димитър Талев все още може да бъде спасена.

Панчев допълни, че най-близкият наследник на Димитър Талев - Климент Талев, отказва да говори пред медиите и отказва достъп до архива на писателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase