fallback

Енергийната криза отново тласка цените на петрола нагоре, като в последните седмици цената на суровия петрол достигна до $86 за барел. Горивата у нас също са рекордно високи за последните 2 години. Очаква ли ни ново поскъпване на бензина и дизела?

"Докато цената на суровия петрол върви нагоре, ще има увеличение и на нашите бензиностанции. Двете неща са свързани. В момента няма друг маркер, който да оказва влияние върху цената на горивата, освен суровината", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на "България сутрин".

Според него може да очакваме повишение от около 0,05 лв. - 0,06 лв., ако цените на суровия петрол надвишат $90.

Oще по темата
"Цените на останалите суровини вървят нагоре. Нормално е и цената на суровия петрол да се увеличава, тъй като е заместваща суровина. Когато едно върви нагоре, другото го последва", уточни Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Бенчев коментира и дали може да се промени фактът, че ОПЕК "държи целия свят в ръцете си".

"Това, което може да се промени, е свързано с това какво ще каже Руската федерация. За нея, както и за самия картел, тази цена от около $80 за варел е доста добра. Те ще я задържат на тези нива. Въпросът е дали е ще успеят", категоричен е експертът.

Бенчев отбеляза още, че всяка възобновяема енергия е по-скъпа.

"Желанието на Комисията да преминем към електромобилност ще се окаже твърде скъпо за България. Комисията предлага повишаване на акцизите за горивата. От 2023 г ще има едно повишаване на акциза, което може да достигне до лев без ДДС. Като най-сериозното поскъпване, което ни очаква, ще бъде при пропан-бутана", уточни Бенчев.

Най-важното нещо в момента е да имаме преходни горива, които да осигурят преминаването от петрол към възобновяема енергия, категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

АМИ , ПРАВИЛНО!

преди 2 години

ИКОНОМИКАТА НА ПОСТ-СОЦ-а ТРЕБВА ДА СЕ СРИНЕ ОКОНЧАТЕЛНО!....КВО , ТУКА НЕКАКВИ СИ "КОМУНИСТИ" ШЕ МИ СЕ ПРАВЯТ НА "КАПИТАЛИСТИ".....!!!?У НАС --НАЙ-ДОБРЕ Е Тя ДА СЕ СРИНЕ ПРИ РАДЕВ /..депутата на 14--тия конгрес на БКП при ТАТО И ДС/БКП/......така няма да има ПРОБЛЕМИ!

15

Анонимен

преди 2 години

Когато петрола се търгува в долари, а последните 2 години се напечатаха 1/3 от всички долари печатани някога, какво очаквате да се случи.

14

Анонимен

преди 2 години

Снощи излъчиха интврвю с пенсионери в Германия. Разказваха че не можели да си позволят да пускат кафеварката по 3 на ден и затова правят кафето само сутрин, не се къпели всеки ден за да не пускат бойлер всеки ден. Това го излъчиха по не наши канали, иначе тук се плюе само срещу Русия. За запада само най-доброто се показва, но всъщност истината май е друга. Хора гледайте независими западни канали, ще разберете много

fallback