Снимка: БГНЕС
Цените на горивата, енергията и стоките ще продължат да се покачват и през 2022 г. Това прогнозира френския финансов министър Бруно Льо Мер, цитиран от БГНЕС.
 
"Мнозина продължават да твърдят, че увеличението на цените е временно. Но всичко зависи от това какво се има предвид под тази дума. Лично аз не виждам никакви перспективи за подобряване на положението до края на 2022 г.", каза министърът.
 
По време на речта си той обясни, че покачването на цените е свързано с недостиг на стомана, алуминий, дървен материал, петролни продукти и газ. 
 
На въпроси как французите да компенсират рязкото поскъпване на горивата, Льо Мер подчерта, че е "за" целенасочени мерки за подпомагане на семействата, които са най-засегнати от икономическата ситуация.
 
"Задачата на държавата е да защитава населението, трябва да помогнем на тези, които работят или търсят работа", увери министърът. Той смята, че ако бъде въведена субсидия за скъпото гориво, тя бъде отпускана на лица с малка заплата, и безработни.
 
Бруно Льо Мер изрази подкрепата си за възможното правителствено ограничаване на тарифите за електроенергия, които нарастват във Франция от няколко седмици. 
 
"Ако не направим нищо, токът ще скочи с 15%", предупреди министърът.
 
Мерките за защита на френското население от рязкото покачване на цените може да бъдат обявени още този четвъртък. 

Коментари Напиши коментар

7

До Ямболски цървул

преди 1 месец

Как беше? И аз искам!

6

Жоро

преди 1 месец

А стига, бе, този трябва да получи Нобелова награда за икономика за това откритие ! Е, всеки квартален пияница в село Патреш е стигнал до същия извод след задълбочен макроикономически анализ, но друго си е министър да го измисли.

5

2луп

преди 1 месец

Този Радев не спира да вдига цените във Франция.