Снимка: БГНЕС

Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека. Тя е по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност.

Заради критични изявления на самата Тодорова и на ръководената от нея тогава организация тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства.

Съдът открива връзка между дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, и критичната й позиция към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и в качеството на председател на Съюза на съдиите. Съдът в Страсбург припомня и думите му: "Дали Тодорова не служи на организираната престъпност".

С решението си от днес Европейският съд по правата на човека приема, че е погазена свободата на изразяване на Тодорова, както и че срещу нея легални средства са използвани за паралегални цели, съобщава БНР. На Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за такова.

БГНЕС припомня, че в началото на октомври заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова съобщи в интервю за БГНЕС, че за последните 10 години от Европейския съд по правата на човека срещу България са постановени общо 659 осъдителни решения. Обезщетенията, които са изплатени от държавата по тях, са близо 13 млн. лева. В това влизат осъдителните решения, както и постигнатите споразумения или одобрени от ЕСПЧ едностранни декларации. От 2012 г. до момента изплатената по механизма на споразувамнията изплатената сума вече надхвърля 5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase