Снимка: БГНЕС
Домът за стари хора в "Драгалевци" от 1 януари 2022 година ще спре да съществува. 
 
Това обяви в ефира на Нова тв Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.
 
След като близките на 90-годишен мъж, сигнализираха как са прибрали възрастния човек със синини и охлузвания, последва вълна от сигнали за насилие в дома. Местни жители разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ.
 
От Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали.
 
"Но това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България", каза Николива Иванова. 
 
Тя уточни още, че Агенцията е създадена през 2020 година и проверката в дома в „Драгалевци” е била рутинна.
Още по темата
 
"Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие", каза Иванова.
 
"Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата", обясни Иванова.
 
Предписания са били издадени, срокът за изпълнението им е бил в края на септември. Последвала е и втора проверка.
 
"Предписанията не бяха изпълнени и е издаден акт", обясни Иванова.
 
Със случая са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Иванова уточни, че и от МВР са се самосезирали.
 
"Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи", каза Иванова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase