Снимка: БГНЕС
fallback

Един от петима българи не е бил преброен. Това е равносметката на преброяването, което приключи на 10 октомври вечерта. Данни на НСИ показват, че са били преброени 5,65 млн. души или около 82% от населението.

Срокът на кампанията беше удължен със седмица заради възникнал проблем с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса. Така вместо на 3 октомври, тя приключи вчера.
 
По-голямата част от хората са се преброили по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. Едва 2,4 млн. души са се преброили онлайн.
 
От НСИ уточняват, че хората, които не са посетени от преброители няма да бъдат глобявани и допълват, че данните им ще се съберат административно.
Oще по темата
 
Най-много са преброените в Кюстендил – 97%. Следват Русе, Монтана и Перник. София е на първо място по най-малък процент преброено население – 72%.
 
Въпреки високата активност в някои области, от НСИ признават, че са очаквали по-добър резултат. Причина за това виждат и в хакерската атака на сайта още в първия ден. Другата седмица от Института започват да набавят необходимата информация за непреброените лица. Това ще става чрез различни институции.
 
Пропуски обаче ще има – основно по въпросите за „здраве“, „етническа група“, „вероизповедание“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Ивелина

преди 2 години

Аз бях преброител.Ами трябва да има глоби за тези който не са се преброили или са отказали.Аз имах случай във който ми казаха ами сега не може да ме преброите защото правя палачинки и нямам никакво време да ви отделя.Как мислите че сме се чувствали ние,или да не ти отворят вратата а да ги чуваш че си говорят отвътре.

29

Анонимен

преди 2 години

Интернет страницата на НСИ пак се срути.

28

Анонимен

преди 2 години

Тия преброители са от кол въжи,не ходят по адреси ,глобата е нужна за тях

fallback