Снимка: БГНЕС

Точно в 20 часа тази вечер приключи националното преброяване на населението. Към вчерашна дата са преброени 82% от населението или 5,657 млн. души. Очакваме от вчера до днес да има още преброени лица. Това заяви Сергей Цветарски, директор на Националния статистически институт.

Той заяви, че това е нисък процент, но дотук се е стигнало по редица причини. „Населението ще бъде преброено, макар и с допълнителна информация от административен характер“, добави Цветарски, цитиран от БГНЕС.

Според него реалното население трябва да бъде по-малко от 6,916 милиона, както НСИ е отчело към 31 декември 2020 г.

2.4 млн. души са се преброили електронно, по данни на НСИ все още населени места в страната, където населението не е на 100% преброено.

Стартът на кампанията беше съпътстван с блокиране на електронното преброяване заради хакерски атаки. Covid-19 пък отказал част от преброителите.

Заради това НСИ удължи сроковете на кампанията и откри около 40 преброителни центъра - в тях може да се предаде разпечатаната и предварително попълнена анкетна карта. Служители помагат и при попълването ѝ на място.

От НСИ припомниха, че кодовете от електронното преброяване може да се изпращат и на специален мейл. До вчера това са направили 2500 души.

Преди дни председателят на НСИ Сергей Цветарски призова за активност и припомни, че: „От качеството на данните зависят и политиките, които ще бъдат създадени след това и те отново ще се върнат върху самите нас. Би трябвало това нещо да се разбере от цялото население, нашето впечатление е, че не е така“.

Глоби ще има само за онези, които агресивно пречат да се извърши преброяването.

НСИ обещава междинни данни около Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase