Снимка: БГНЕС
fallback

Има готовност за евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг, оповести министърът на транспорта Христо Алексиев.

Той допълни, че на него има 9 души.

„Ако се наложи, има готовност. Разпоредена е такава операция", каза Алексиев.

Лошото време тази сутрин провали опита на плавателния съд да бъде разположена четиритонна котва, за да го укрепи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Към момента се изготвят 5 паралелни плана за изваждането на кораба и неговото разтоварване като при всеки един от тях се включват и мерки за защита на околната среда.

"Трябва да ви уверя, че каквито планове и варианти да направят колегите за ликвидиране на аварията, няма да допуснем да има увреждане на околната среда или да се създават рискове за здравето на населението", увери министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Oще по темата
Почти цялото гориво на "Vera SU" е източено. Оставеното количество в резервоарите на кораба е единствено, за да покрие нуждите на екипажа от осветление. Според експертите, тепърва ще се оценява какво влияние ще окажат изсипалите се от кораба в морето торове.

"Тъй като замърсяването, поне засега е точково, в една ограничена акватория, предстои да видим от хидрометеорологичната обстановка, как ще се развие предстоящата буря, накъде ще се разпространят азотните торове, за да направим по-конкретни прогнози", обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев.

В края на седмицата се очаква да бъде направен поредният опит товарът от кораба да бъде разтоварен с кран. Вчера три влекача направиха опит да изтеглят плавателния съд, но заради скъсването на въже операцията беше спряна. Корабът "Vera Su" е на място във водите на Камен бряг повече от седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Варналиев

преди 2 години

Евакуация с арест! Защото този кораб ще се разцепи и ще стане екологична катастрофа. Корабите от серията "Волгодон" са клас "река-река" не са за море, нямат кил и са напълно плоско дъно - като тава са отдолу. Затова е стигнал чак до брега. Няма да могат да го изкарат и ще се разцепи. Виновна е властта, че 9 дена се мотае. Все спецове по изчегъртването, иначе.

33

Анонимен

преди 2 години

Време е ,явно вече.са свършили алкохола ,министре ...а къде е собственика

32

някой, някъде

преди 2 години

До Анонимен: а някой направи ли си труда да разреши ползване в случай с дребнозърнест фин материал само зщипци чиито челюсти не се допират една до друга , а едната достат.плътно и стабилно е над другата, навярно минер. (неорган.) земле подхранв. субстанции още преди натоварв. на кораба са били извън годност и не ще е финансогол.тяхн.загуба; или пък публ. оповестяване на шокиращи филм. кадри би уронило авторитета на нечия държ. или частна структура, или би изплащило нейния персонал, живи и здрави

fallback