Снимка: БГНЕС

Има готовност за евакуация на екипажа на заседналия кораб край Камен бряг, оповести министърът на транспорта Христо Алексиев.

Той допълни, че на него има 9 души.

„Ако се наложи, има готовност. Разпоредена е такава операция", каза Алексиев.

Лошото време тази сутрин провали опита на плавателния съд да бъде разположена четиритонна котва, за да го укрепи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Към момента се изготвят 5 паралелни плана за изваждането на кораба и неговото разтоварване като при всеки един от тях се включват и мерки за защита на околната среда.

"Трябва да ви уверя, че каквито планове и варианти да направят колегите за ликвидиране на аварията, няма да допуснем да има увреждане на околната среда или да се създават рискове за здравето на населението", увери министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Още по темата
Почти цялото гориво на "Vera SU" е източено. Оставеното количество в резервоарите на кораба е единствено, за да покрие нуждите на екипажа от осветление. Според експертите, тепърва ще се оценява какво влияние ще окажат изсипалите се от кораба в морето торове.

"Тъй като замърсяването, поне засега е точково, в една ограничена акватория, предстои да видим от хидрометеорологичната обстановка, как ще се развие предстоящата буря, накъде ще се разпространят азотните торове, за да направим по-конкретни прогнози", обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев.

В края на седмицата се очаква да бъде направен поредният опит товарът от кораба да бъде разтоварен с кран. Вчера три влекача направиха опит да изтеглят плавателния съд, но заради скъсването на въже операцията беше спряна. Корабът "Vera Su" е на място във водите на Камен бряг повече от седмица.

Коментари Напиши коментар

45

Варналиев

преди 3 месеца

Евакуация с арест! Защото този кораб ще се разцепи и ще стане екологична катастрофа. Корабите от серията "Волгодон" са клас "река-река" не са за море, нямат кил и са напълно плоско дъно - като тава са отдолу. Затова е стигнал чак до брега. Няма да могат да го изкарат и ще се разцепи. Виновна е властта, че 9 дена се мотае. Все спецове по изчегъртването, иначе.

44

Анонимен

преди 3 месеца

Време е ,явно вече.са свършили алкохола ,министре ...а къде е собственика

43

някой, някъде

преди 3 месеца

До Анонимен: а някой направи ли си труда да разреши ползване в случай с дребнозърнест фин материал само зщипци чиито челюсти не се допират една до друга , а едната достат.плътно и стабилно е над другата, навярно минер. (неорган.) земле подхранв. субстанции още преди натоварв. на кораба са били извън годност и не ще е финансогол.тяхн.загуба; или пък публ. оповестяване на шокиращи филм. кадри би уронило авторитета на нечия държ. или частна структура, или би изплащило нейния персонал, живи и здрави