Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) реагираха остро на оставането на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и служебния министър на туризма Стела Балтова и в новия служебен кабинет.

"Продължаването на работата на тези двама служебни министри и ясно заявената от президента Румен Радев позиция, че „няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство“, говори само едно – десетките писма, стотиците изявления в медиите и хилядите скандиращи под прозорците на властта на хора от нашия бранш остават пренебрегнати. Властимащите отказват да чуят и разберат исканията ни за справедливост и равнопоставеност в защита на основното ни право на труд", се чете в позиция на двете организации, изпратена до медиите.

Още по темата
Според БАЗ и СЗБ направеното от двамата служебни министри за бранша до този момент е "геноцид" и "ние ще продължим да търсим и отстояваме правата си с всички позволени от закона средства".

"Липсата на адекватна комуникация с бизнеса и на действия от ваша страна за решаване на настоящите проблеми, показа вашият огромен управленски дефицит, чиито резултати се налага да "изплащаме" ние", отчитат ресторантьорите.

Според тях здравният министър Стойчо Кацаров е човек, „който целенасочено съсипва нашия сектор, прикривайки така персоналната си вина за провалената ваксинационна кампания“. В позицията на двете организации действията на Кацаров се определят като „грозна и безмилостна заигравка със страховете на българските граждани.

"Вчера служебния премиер Стефан Янев каза, че задължителната ваксинация е неприемлива, защото е дискриминация. Но не забелязва дискриминацията към младите хора в България и затворените бизнеси в туризма.

Секторът ни не разпознава като добър и надежден партньор и министър Стела Балтова. За месеците, през които заемаше поста в предишното служебно правителство, тя по никакъв начин не защити българския туризъм, не потърси път и начини да спомогне процеса по възстановяване на сектора след тежката една година от началото на пандемията. Неглижира сочените от нас проблеми и по никакъв начин не поде инициатива за справянето с последиците от кризата. В тези няколко кратки, но важни за туризма месеца, с бездействието и пасивното си отношение, министър Балтова по-скоро работеше срещу интересите на сектора, отколкото в негова полза", се чете още в позицията на БАЗ и СЗБ.

"Остро осъждаме тези резултати и заявената липса на намерения за „промяна в политиката на новото служебно правителство". Този подход ще доведе до крах българския туризъм“, завършва позицията на двете организации.

А този следобед десетки представители на ресторантьорския бизнес протестираха пред сградата на Областната администрация в Бургас.

"Искаме да работим!". Протестът премина под надслов "Бизнесът отвръща на удара". Въпреки силният летен сезон, собственици на заведения по морето са категорични, че няма да оцелеят при новите Ковид ограничения.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase