Едва 3 дни остават до началото на новата учебна година. По традиция последни дни на ваканцията са свързани с много покупки и подготовка за първия учебен ден.

Дъщерята на Соня Пенева ще е в четвърти клас. Подготовката за учебната година ще й струва около 300 лева без учебниците.

Още по темата
"Платихме 55 лева за нови помагала, което не е малка сума и не всеки родител може да си го позволи. Това е всяка година, искаш, не искаш, плащаш за конкретни помагала, които са в плюс за учениците", обясни майката.

Според изчисленията, най-скъпа излиза подготовката на първокласниците. Все пак обаче за тях се отпуска финансова помощ. За горните класове обаче сериозно перо е купуването на учебници.

Оказва се, че пълен комплект учебници за 9 клас е 222 лева.

"За средния курс са скъпи учебниците. Има тенденция тази година да има повишение в цените на абсолютно всички издателства. Имаме издателства, за които за мен бяха шокиращи цените. Учебник, който миналата година е струвал 9 лв., тази година идва с цена 15 лв.", изненадва се управителят на книжарницата Кремена Добрикова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От книжарниците отчитат завишаване на цените в сравнение с миналата година. Друг проблем е, че всяка година се одобряват помагала на различни издания.

А преди началото на учебната година трябва да се отделят и средства за нови дрехи и обувки, което допълнително изтънява семейния бюджет.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase