Снимка: БГНЕС

Над 200 милиона лева са спестените пари от онлайн обучението за изминалата година, сочи анализ на Министерството на образованието. От там обясняват, че са започнали 2021 г. с финансови остатъци за общо 231 млн. лв. От тях 118 млн. лв. са спестени от намалени разходи за ток, вода, отопление и др. във връзка с преминаването към обучение от разстояние в електронна среда заради пандемията от COVID-19, посочват от образователното министерство.

Заради спестените пари, МОН е променило Наредбата за финансиране на институциите и дава възможност на директорите на училища при необходимост да използват част от икономиите за заплащане на интернет достъпа на своите ученици при дистанционно обучение.

Още по темата

Според анализа на МОН от юли т.г. през следващата учебна година 34 000 ученици биха останали без интернет връзка по социални причини, ако се наложат онлайн занятия.

Последното проучване на министерството показва, преподавателите са напълно обезпечени с електронни устройства, необходими за дистанционно провеждане на занятията.

МОН вече е осигурило служебни компютри на всички учители, за които е заявена необходимост. По проект "Образование за утрешния ден" са предоставени 2000 лаптопа и 500 рутера с карти с мобилни данни.

От министерството уточняват, че никога не са поемали ангажимент и няма бюджет, който да осигури служебни устройства на всички над 70 000 учители. Закупуването на лаптопи за още 45 000 преподаватели, които в момента ползват собствена техника, би струвало около 45 млн. лв.

И допълват, че устройствата, предоставени на училищата, отговарят на всички съвременни изисквания за провеждане на обучителен процес от разстояние, имат предварително инсталирани всички необходими приложения и софтуер. А всеки учител може да инсталира допълнителни програми, когато пожелае. В служебните компютри, осигурени от МОН, се влиза само с индивидуален служебен профил, което позволява мониторинг върху времето, през което се използват устройствата.

До този момент се предвижда присъствено обучение на учениците, освен ако ситуацията с коронавируса не се влоши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase