Снимка: Пресцентър на НС

Националната служба за охрана отбелязва днес 142 години от създаването си.

"НСО е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната! По своите умения, ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, Националната служба за охрана може да бъде имитирана, но не и заменена", заяви началникът на службата бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

На закрита церемония в централата на НСО празникът бе отбелязан тържествено в присъствието на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, министър-председателя Стефан Янев, представители на Администрацията на президента и ръководния състав на НСО. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

В обръщението си началникът на НСО подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване. „В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването“, заяви ген. Тонев.

Началникът на НСО отбеляза дискусиите по промените в законодателството на службата и посочи, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия бяха подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО – кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия.

"Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим", заяви още бриг. ген. Емил Тонев.

Началникът на НСО коментира, че за първи път от много години насам службата има възможност „да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана, и да мислим за това, което ни предстои“.

НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба. Привлечени бяха нови служители, а съставът на НСО бе подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете началникът на охранителната служба.

Председателят на Народното събрание Ива Митева също участва в честването на 142 години от полагане основите на Националната служба за охрана (НСО). "Вече 142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия", посочи председателят на Народното събрание и продължи:

"Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения".

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление.

Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица, уточни Ива Митева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase