Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години.

Според  браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното, предаде БНР.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.

„При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната – над 7 милиона тона“, каза производителят Илия Проданов.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

„Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата“, каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

„Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече,“ каза Проданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

анонимен

преди 2 години

Много е хубаво, когато има добра година и гледаш как всичките безделници хленчат, все едно някой е длъжен да им произвежда за без пари храна. Замислете се, че всеки яде по 3 пъти на ден, а е свикнал да му се предоставя изобилие от храна, кажи-речи на безценица. Добре е да разберете, че зърнопроизводството е отрасъл, в който са наляти милиони и никой никога няма да ви подари нищо, на нито един производител не му дреме дали олиото ще е 10лв или хлябът 5. Всеки се труди и работи за печалба.

46

както винаги

преди 2 години

Качествената пшеница се изнася внасят се трици без пари за хляб с нова по висока цена.

45

до 43

преди 2 години

Браво, Пясъчна лисицо! Добре казано, не уважавам много никнейма ти, но всеки с вкуса си. На средностатистическия потребител на днес.бг, няма нещо което да му хареса то е ясно. Ако новината беше че не произвеждаме нищо и са намалели колечествата - рев, ако са увеличени- рев, всеки разбира, казва че не е качествено, а те единственото което правят е да се разтоварят сутрин, да ядът и пият и да изтъркват копчетата от писане. Мързели!

fallback