fallback

Цените на свинското месо са се сринали с 35% спрямо миналата година: Каква е причината?

"Преди 2 години голяма част от свиневъдството в България беше ударено от африканската чума. ЕС е свърхпроизводител на свинско месо и за пореден път китайският пазар е затворен. Това свърхпроизводство, което преди отиваше в Китай, сега няма къде да отиде. Ние сме отворена икономика и огромният натиск върху нашия вътрешен пазар рефлектира точно върху това да падат цените драстично". Това заяви изпълнителният директор на свинекомплекс у нас Вихрен Димитров в ефира на "България сутрин".

Свиневъдът каза, че на всяко прасе се губят около 30-40 лв.

"Като смятаме, че имаме по 4 000 - 5 000 прасета на месец. Това са около 150 000 - 200 000 лв. , които биват инкасирани всеки месец", добави Димитров.

А за това, че цените на фуражите и на електроенергията растат, той уточни, че има критично влияние за тях, тъй като 60%-70% от себестойността да се произведе един килограм живо прасе, са фуражи и зърно.

"Имаше много добра реколта за зърно, конкретно за пшеница. Почти два пъти по-добра от миналогодишната. А цените на зърното се вдигат драстично, а тези на свинското - падат. Ние сме в една изключително неблагоприятна ситуация - да произвеждаме загуба", каза още Димитров.

Свиневъдът призова държавата да се намеси адекватно и да спаси от фалит всички в бранша.

"На ръба на оцеляването сме. Преодоляхме африканската чума, но не можем да преодолеем псевдолибералната икономика", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

vale_karo

преди 2 години

Нещо не разбирам?Нали толкова много се плачеше всичко да е частно и да има пазарна икономика.А сега пак рев:Държавата да се намеси,държавата да помогне,държавата....Е като толкова ревете за Държавата,дайте да направим пак всичко държавно но с планово-пазарна икономика!

28

аз

преди 2 години

До Парашутист - ами аз съм написал "земеделци и животновъди". Свиневъдите последно се водеха животновъди .......... ако помня правилно

27

бла,бла

преди 2 години

Пичове, слушам от години, че все са на ръба някои, все а да фалират, а да фалират и накрая не фалират. Все криза, все пари нямат хората, морето е пълно. А аз нямам пари за море в момента. На никого не вярвам вече. Поне цената на месото наистина падна, беше стигнала 10 лв., сега е около 6-7 за кг.

fallback