Снимка: БГНЕС
fallback

В актуализацията е заложена възможност на правителството да похарчи допълнителните приходи с увеличени разходни тавани.

Това обясни служебният министър на финансите Асен Василев, който призова Народното събрание да започне разглеждането на актуализацията на бюджета за тази година. По-рано за това апелира и служебният премиер Стефан Янев.

Oще по темата
Приходите ги има, на нас ни трябва разрешение от НС тези средства да бъдат насочени съответно - за социални нужди, за бизнеса, за изборите и за здравеопазването, допълни Василев пред журналисти в МС

Той очаква до края на октомври с наличните средства да се покрият разходите за избори, но да няма средства по мярката "60 на 40". За здравеопазване пари могат да се намерят след активиране на буфера в бюджета, но тогава министерствата ще останат без заплати и издръжка.

Умоляваме Народното събрание да сформира бюджетна комисия и да почне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства, за да се посрещнат нуждите на хората, които не са предвидени в текущия бюджет, заяви финансовият министър.

Той съобщи, че до края на годината се очаква да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи над заложеното в Закона за бюджета при прогнозирана тежка ковид криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да са над 2 млрд. лева, допълни Василев.

Той напомни, че в Закона за бюджета е фиксирана приходната и разходната част и допълни, че даже и да има повече от 2 млрд. лева приходи, правителството няма право да ги харчи - за пенсии, за подкрепа на бизнеса или за здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

Българин

преди 2 години

Причките ли свършиха, бе мамини?! Хайде сега всички за ръчича при чорапчето Радев и да го питате него какво да правите. Иска хаос, получи хаос. Сега Радев да се оправя. Да не ви се наложи само да де молите на колене на ГЕРБ да ви гласуват паричките?!

207

Анонимен

преди 2 години

Разходите за избори през октомври ще се покрият... от на Буци чекмедже банката

206

Анонимен

преди 2 години

до 226 - Май не четеш, пари има, ама парламента трябва да гласува да се ползват. А парламента освен да си чеше вълната и да се чудят, кой ще лапне идващите средства от ЕС, друго не го е еня.

fallback