Снимка: БГНЕС

В актуализацията е заложена възможност на правителството да похарчи допълнителните приходи с увеличени разходни тавани.

Това обясни служебният министър на финансите Асен Василев, който призова Народното събрание да започне разглеждането на актуализацията на бюджета за тази година. По-рано за това апелира и служебният премиер Стефан Янев.

Още по темата
Приходите ги има, на нас ни трябва разрешение от НС тези средства да бъдат насочени съответно - за социални нужди, за бизнеса, за изборите и за здравеопазването, допълни Василев пред журналисти в МС

Той очаква до края на октомври с наличните средства да се покрият разходите за избори, но да няма средства по мярката "60 на 40". За здравеопазване пари могат да се намерят след активиране на буфера в бюджета, но тогава министерствата ще останат без заплати и издръжка.

Умоляваме Народното събрание да сформира бюджетна комисия и да почне разглеждането на актуализация на бюджета, за да има средства, за да се посрещнат нуждите на хората, които не са предвидени в текущия бюджет, заяви финансовият министър.

Той съобщи, че до края на годината се очаква да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи над заложеното в Закона за бюджета при прогнозирана тежка ковид криза. Ако няма тежка ковид криза, тези приходи може да са над 2 млрд. лева, допълни Василев.

Той напомни, че в Закона за бюджета е фиксирана приходната и разходната част и допълни, че даже и да има повече от 2 млрд. лева приходи, правителството няма право да ги харчи - за пенсии, за подкрепа на бизнеса или за здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase