Снимка: БГНЕС

Документите, събрани по казуса с националната детска болница, са изпратени на специализираната прокуратура за извършване на проверка.

Още по темата
Това служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушване в Народното събрание. На инвестиционната компания, която беше избрана за изпълнител на болницата, са дадени указания за връщане на авансово изплатените суми - над 9 млн. лв., както и за прекратяване на договора. Договорът е нищожен, подчерта министър Кацаров, цитиран от БТА.

Тези авансово платени пари ще ги върнем на държавата, но не можем да върнем загубеното време - две години, каза още той. По думите му, ако процедурата започне отново, това ще отнеме 6-7 години.

Министърът посочи, че от столичната и областната управа са му обяснили, че в рамките на околовръстното шосе на София не може да се предостави подходящ терен за бъдеща детска болница.

Той предложи временно като детска болница да бъде използвана част от столичната болница "Лозенец". Кацаров описа сегашните условия, при които се лекуват деца - "в стаи по 6-7 кв.м, с две легла, без климатична инсталация, без санитарен възел, а майките спят на стол в коридора, за да са близо до децата си".

Това е най-голямото престъпление, което е извършено, коментира той. В този си вид "правителствена" болница не е нужна, тя е многопрофилна, има парк, ще се обучават и студенти, добави още Кацаров и помоли депутатите да обсъдят тази възможност.

По време на изслушването ттой заяви, че директорът на Държавната инвестиционна компания Иван Алексиев и Бордът на директорите ще бъдат освободени. Основанието за това е, че Държавната инвестиционна компания отказва да прекрати договора, сключен с консорциум "Детско здраве", за изграждане на национална детска болница и да възстанови авансово платените 9 млн. лв.

Коментари Напиши коментар

17

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 5 месеца

ТЕАТЪРА У МОНТАНА , КОМУНИСТИТЕ ГО СТРОИХА , ЦЕЛИ 30-г.......АЕЦ-БЕЛЕНЕ---50г.....ВСЕ ТАКИВА СА "ВЕЛИКИТЕ СТРОЕЖИ" НА БКП/БСП....ТАКА ЩЕ БЪДЕ И С "ДЕТСКАТА БОЛНИЦА"--КОГАТО РАДЕВ ПОСТРОИ "НОВАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА"----ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА И ТЯ...ХА,ХА,ХАААААААА...

16

Анонимен

преди 5 месеца

НАРОДА ИСКА ДЕТСКА БОЛНИЦА проверките са за прокуратурата за преди 40 години безхаберие включително и на бездъната Каца.

15

питам аз

преди 5 месеца

Чудя се на кого да вярвам? Кацаров каза че парите са откраднати, а мазнислав Ангелов каза, че парите са вложени дългосрочно. Ефекта на това влагане ще се усети след ...найсе години...